Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Március idusa elé...(beszámoló a 2009. március 10.-i budapesti demonstrációról)

2009. március 11./szerda/TibetPress

Ma van a tibeti nép, a kommunista Kína elnyomása elleni békés felkelésének az ötvenedik évfordulója. A magyarországi Tibetet Segítő Társaság, mint minden évben 15 év óta, idén is jelenlétet szervezett a Kínai Népköztársaság új nagykövetségi épületei elé, hogy az egybegyűltekkel együtt kifejezze tiltakozását a Tibetben zajló kínai rémuralom ellen.


Az alapítvány demonstrációról történő szabályos és jogszerű bejelentését a Budapesti Rendőr Főkapitányság, a bejelentéstől teljesen eltérő feltételekkel vette tudomásul, azaz az eredeti bejelentést elutasította, vagyis közvetlen a követség előtt a tüntetést betiltotta. A bejelentésre reagáló határozatban a rendőrség a nagykövetség épületeitől jóval távolabbi helyszínt vett tudomásul, ami azt jelentette, hogy a tiltakozók a követség bejáratától körülbelül 150 méterre helyezkedhettek el. A tiltakozó jelenlét 12.00 órakor kezdődött, és esete hat órakor szólaltak meg az első szónokok.


Akik azonban ezen a napon már a reggeli órákban a helyszínen jártak, megdöbbenve látták a Parlament méreteihez illő kordon-erdőt a Kínai Nagykövetség előtt. Pontos felmérést készítve kiderült, hogy a rendőrség egy 140x30 méteres szabályos téglalap alakú területet (4200 nm) kordonozott el a nagykövetség épülete előtt. A rácsokat három vonalban állították fel a Városligeti fasor teljes területén a szerviz utakat is beleszámítva.
képek itt A rendőrség aránytalan erőkkel vonult fel a helyszínre, ami számszerűen azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 50 rendőr, legalább tíz rendőrautó, videokamerás kisbusz és más kisbuszok védték a nagykövetség épületét a délutánra 60-70 főre növekedett létszámú Tibetért kiálló ellen.


Nem hivatalos rendőrségi vélemény szerint a felvonulás költsége 3-4 millió forintjába került a rendőrségi költségvetésnek. Az evangélikus templom közvetlen közelében felállított sátrak körül, a nyolc, Magyarországon élő tibeti elszánt jelenlétéhez hasonló elszántságú kínai turisták köröztek, kezükben sűrűn kattintgatott fényképezőgépekkel. Ezek az álcázott settenkedők a követség besúgói voltak. Anyaggyűjtés céljából rögzítették az eseményeket a hibrid kommunista hatalom archívuma számára.
besúgó itt A sátor mellet egy kínai katonai egyenruhába öltöztetett figura is látható volt, Hu Csing-tao, kínai államfő ismerős arcával összedolgozva. A kézigránátos kínai military idol zubbonyára a jelenlévők kis színes cédulákra véleményeket, üzeneteket tűzhettek a kínai kormány számára a tibeti helyzettel kapcsolatban. üzenetek itt


A kora este kezdődő program első felszólalója Balog Zoltán, a Magyar Parlament Emberi jogi és Kisebbségi Bizottságának elnöke volt.
beszéde itt A Tibet mellet kiálló parlamenti képviselőt a felszólalók sorában Dr. Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezető ügyvédje követte, aki egy korábbi tibeti tiltakozással kapcsolatos, nemrég megnyert bírósági perről, ítélet itt valamint a helyszínen felállított kordonok jogi anomáliáiról beszélt. A harmadik felszólaló Geshe Karma Dordzse, tizenhét év óta Magyarországon élő tibeti tanító volt, aki a tibeti hagyomány drámai helyzetét magyar nyelven ismertette. Végül Őszentsége a Dalai Láma idei, március tizedikére szóló üzenetét Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke olvasta fel az egybegyűlteknek. üzenet itt Sötétedésre Hu Csing-tao military figurája is sötét árnyat vetett az aszfaltra, és mellénye megtelt válogatott nyelvezetű, színes üzenetekkel. Az emberhez hasonlatos alkotmányt a tibeti menekültek mindenáron szerették volna a nagykövetség bejárata elé vinni, amiben a rendőrség gyorsan és határozottan megakadályozta őket.


A Tibetet Segítő Társaság megbízható értesülései szerint a különleges, elképesztő méretű rendőri jelenlétnek az az előzménye, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány korábban mint meghívott vendég részt vett egy, a Kínai Nagykövetség által rendezett fogadáson, ahol a nagykövet személyesen kérte meg a főrendőrt, hogy idén ne engedjen Tibetért protestálókat a nagykövetség elé. Bencze József pekingi főkapitány eleget tett a kérésnek, az is lehet, hogy kicsit túl is teljesítette. A Tibetet Segítő Társaság egy emberjogi alapítvány, amelynek okiratában benne foglaltatik, hogy a Tibettel kapcsolatos emberjogi visszásságok ellen felemeli a szavát és minden egyéb törvényes módon felhívja a figyelmet a Tibetben történtekre. Ha ezt egy rendőrfőkapitány önös érdekekből, és/vagy politikai nyomásra megakadályozza, ellehetetleníti, akkor szakmailag nem alkalmas e magas és felelősségteljes poszt betöltésére. sajtóközlemény itt
videó itt a helyszínről
videó itt a helyszínrőlvideó itt a helyszínről
TibetPress/DordzseHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb