Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Magyarország attasét küld Pekingbe az olimpia idejére

2008. április 9./szerda/Budapest/MTI/TibetPress

Magyarország egy külön diplomatát, attasét delegál Kínába a pekingi olimpia idejére, mivel a tervek szerint kétezer magyar utazik a játékokra. Arról még nincs döntés, hogy magyar vezető részt vesz-e az ünnepségeken - mondta a külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

"Előre láthatólag kétezer magyar turista utazik az olimpiára, emiatt még egy attasét delegálunk Pekingbe. Egyelőre nincs döntés arról, hogy bármelyik magyar vezető részt venne a nyitó- vagy a záróünnepségen" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország a játékokat sporteseménynek tartja, amelyet nem szabad átpolitizálni. Emlékeztetett arra, hogy az olimpia bojkottját a Dalai Láma is ellenzi.

Göncz Kinga ugyanakkor arról is beszélt, hogy Magyarország aggódik a tibeti helyzet miatt és kritikusan ítéli meg az emberi jogok ügyét Kínában. A magyar diplomácia szorgalmazza az emberi, vallási és kisebbségi jogok hiánytalan érvényesülését.
Budapest
rendszeresen konzultál Pekinggel az emberi jogokkal kapcsolatban és igyekszik átadni a demokratikus átmenetben szerzett tapasztalatokat - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarország alkalmazkodik az Európai Unió álláspontjához.
Nem kérdőjelezzük meg Kína területi egységét.
Budapest a viszály békés, erőszakmentes rendezését szorgalmazza és érdemi párbeszédet szeretne Lhásza és Peking
között - hangsúlyozta a diplomáciai vezető. Arról is beszélt, hogy Magyarország vallási vezetőnek tekinti a Dalai Lámát.

Az olimpia teljes, illetve csak politikai bojkottjának gondolata azt követően merült fel a nyugati világban, hogy március közepén heves tüntetések robbantak ki Tibetben és a szomszédos kínai tartományokban a kínai megszállás ellen. Az események hatására az olimpiai láng világkörüli útját is heves Kína-ellenes tiltakozások kísérik.

Tibet
fővárosában az első tüntetést március 10-én rendezték a kínai megszállás ellen, a lhászaiak az 1959-es tibeti felkelés évfordulójáról emlékeztek meg. Március 14-től zavargásokká fajultak a tüntetések. A néhány napig tartó lhászai demonstrációk átterjedtek a szomszédos kínai tartományok tibetiek lakta körzeteire is.

Az indiai Dharmszalában működő tibeti emigráns kormány azt állítja, hogy összesen legalább 150 halálos áldozata volt a kínai hatóságok brutális fellépésének Tibetben és a szomszédos kínai tartományok tibetiek lakta területein.

A kínai kormány ellenben váltig hangoztatja, hogy a hatóságok önmérsékletet tanúsítottak a zavargások felszámolásában, és senkit sem öltek meg.
Peking
szerint éppen ellenkezőleg történt a dolog: a zavargások részvevői lincseltek meg 19 "ártatlan" kínai polgárt és öltek meg egy kínai rendőrt.

A hatóságok szerdán jelentették be, hogy a kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb