Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Magyarok világkongresszusa: fordulatra van szükség a magyarság életében

2008. augusztus 16./szombat/Budapest/MTI/TibetPress

Fordulatra van szükség a magyarság életében erkölcsileg, szellemileg, ha ez a nép élni akar - hangoztatta Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke a Magyarok VII. Világkongresszusának szombati megnyitóján, a Budapest Kongresszusi Központban.

Patrubány Miklós kiemelte, hogy az előző, 2004-ben tartott világkongresszus óta tekintetüket Kelet felé fordították, "ahonnan származunk". Az elmúlt négy év során az Egyesült Államokban létrejött egy magyarságtudományi intézet, amelynek célja "áttörni azt a hitet, hogy finnugor származékok vagyunk".

Ez az intézet adta ki a Magyarságtudományi tanulmányok című gyűjteményt, amelynek angol nyelvű változatát az augusztus 20-án záruló világkongresszuson mutatják be. Az intézet gondozásában megszületett az első angol nyelvű magyarságlexikon, a Magyarság Világ Enciklopédia Pungur József szerkesztésében.

A nemzet jelenlegi állapotáról szólva Patrubány Miklós egyebek között arról beszélt, hogy sorra olyan események történnek, döntések születnek, amelyek a magyarság számára negatív üzeneteket fogalmaznak meg. Ezek közé sorolta, hogy szerinte a parlamenti képviselők gyakorlatilag olvasatlanul szavazták meg a nagy horderejű lisszaboni szerződést, az Alkotmánybíróság 18 éve lényegében törvénytelenül működik, mivel nincs elfogadott ügyrendje. Támadta a miniszterelnököt is, aki véleménye szerint "bocsánatkérés nélkül káromolhatja a hazát".

Szerinte a magyarság számára megjelenő sok negatív üzenet közvetlen összefüggésbe hozható az alacsony gyermekvállalási kedvvel, a magas szintű alkoholizmussal, a rendkívüli elszegényedéssel. Ezek a folyamatok - tette hozzá - egyre inkább továbbgyűrűznek a trianoni döntés nyomán elcsatolt területeken élő magyar közösségek irányába is.

A kongresszus nyitónapján felolvasták Őszentsége a Dalai Láma üdvözletét, aki sajnálkozását fejezte ki, hogy nem tud részt venni a tanácskozáson. A tibeti vallási vezető örömét fejezte ki, hogy az 1938-ban alapított Magyarok Világszövetsége a magyar nemzet szellemi és kulturális egységét próbálja megőrizni. "Minket, tibetieket megihletnek az önök erőfeszítései, miután nekünk is azonosak a törekvéseink" - fogalmazott levelében a Dalai Láma.

Az augusztus 20-án záruló Magyarok VII. Világkongresszusára összesen ezer küldött kapott meghívást a világ minden tájáról, közülük mintegy hétszázan jelentek meg az első napon. A kongresszus keretében összesen tizenkét konferenciát rendeznek a magyarság múltjával és remélt jövőjével kapcsolatban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb