Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Magyarok mentenek kulturális örökséget Kambodzsában és Indiában

2008. december 16./kedd/Budapest/MTI/TibetPress

A Kambodzsában és Indiában folyó magyar feltáró, kutató munkához a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) nyújtja a tudományos hátteret - közölte Virágos Gábor, a KÖSZ igazgatója a szakszolgálat keddi budapesti sajtóértekezletén.

A KÖSZ szakembereivel segíti Kohker X. századi khmer királyi székhely feltárását Kambodzsában, Indiában pedig a nyugat-tibeti zanglai buddhista kolostor és benne Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) híres Kelet-kutató szobájának helyreállítását.

Jelen János, az Angkor Alapítvány elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy Kambodzsában a részben ismert 81 négyzetkilométer nagyságú terület magyar föltárása a 2009. április végén megkötendő magyar-kambodzsai szerződés aláírása után kezdődhet meg.

Laszlovszky József régész hozzátette, hogy már 2009. január végén megkezdődik a terület régészeti bejárása, hogy a szerződésbe már biztos és pontos adatok kerülhessenek.

Angkortól, a híres műemléki településtől 90 kilométerre, az ősi kelet-nyugati kereskedelmi útvonal mentén van Kohker, a X. századi khmer királyi város, amelyet még nem ért el a nemzetközi turistaáradat. A kambodzsai kormányzat számít erre, s minél előbb átfogó rendezési tervet szeretne kapni a magyarokkal kötött, december eleji szándéknyilatkozat után.

Zelnik István, a Magyar-Indokínai Társaság tulajdonosa három éven át finanszírozza a projektet összesen 1 millió dollárral.

Jelen János elmondta, hogy a KÖSZ tudományos kutatási tervet dolgoz ki, s ennek három pillére van: az épített örökség védelme, a természet, a Kohkert borító erdőség megóvása és a területet övező négy falu lakosságának bevonása a munkába. Az Angkor Alapítvány pedig szervezi a projekt megvalósítását.

A feltárás megkezdése előtt el kell készíteni a régészeti topográfiát, és dokumentálni kell a műemlékeket, köztük a franciák által már föltárt páratlan szépségű piramist - tette hozzá Laszlovszky József régész professzor.

A nyáron Indiában egy hattagú magyar önkéntes szakembergárda a helyszínen elkészítette a nyugat-tibeti zanglai kolostor, Kőrösi Csoma Sándor egyik tartózkodási helyének építészeti fölmérését és állagmegóvását. A csapat fontosabb javításokat is elvégzett, így megerősítette a Csoma szobája alatti helyiség födémjét, sárhabarccsal tapasztotta be - egy alpinista építész segítségével - a repedéseket. A munkálatokat Olosz Emese, a KÖSZ statikus mérnöke felügyelte.

Irimiás Balázs építész doktorandusz, a kolostormentő csapat vezetője a tájékoztatón az MTI-nek elmondta, hogy jövő év elején már hozzákezdenek a további munkák megtervezéséhez, mert megvan hozzá miden szükséges rajzuk és információjuk. Reméli, hogy a Kulturális és Oktatási Minisztérium a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül támogatja újabb utazásukat a kolostor további renoválása végett 2 millió forinttal, mint ahogy azt a nyáron tette.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb