Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ma Zhaoxu, a külügyminisztérium szóvivőjének rendes sajtókonferenciája 2009. november 5-én/Foreign Ministry Spokesperson Ma Zhaoxu's Regular Press Conference on November 5, 2009

2009. november 9./KNK Külügyminisztériuma/TibetPress

Foreign Ministry Spokesperson Ma Zhaoxu's Regular Press Conference on November 5, 2009
2009. november 5-én a Kínai Népköztársaság Külügyminisztériumának szóvivője, Ma Zhaoxu rendes sajtókonferenciát tartott és kérdésekre válaszolt.

 

Ma Zhaoxu: Hölgyeim és Uraim, jó estét kívánok! Először köszönteném a Hongkong Különleges Igazgatású Terület tisztviselőit és a csendes-óceáni szigetországok diplomatáit. Be kell jelentenem, hogy a kínai kormány meghívására a Chilei Köztársaság elnöke, Michelle Bachelet elnök november 12-én és 13-án látogatást tesz Shanghaiban. Nos, akkor most Önöké a terep.

 

Kérdés: Stern úr, az USA klímaváltozással foglalkozó különleges követe tegnap azt mondta, hogy amennyiben a fejlődő országok, beleértve Kínát is, nem működnek együtt, az USA nem fog egyetérteni az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésenek céljával. Mi erről az Ön véleménye? A kínai légierő magas rangú hivatalnoka, Xu Quiliang szerint jelenleg elkerülhetetlen a világűr militarizációja. Egyetért Ön ezzel? Kérjük, ossza meg Kína álláspontját a világűr kérdésében.

 

Válasz: Az első kérdéssel kapcsolatban vegyük figyelembe az erről szóló releváns jelentést. Már említettem, hogy kína álláspontja a klímaváltozással kapcsolatban az, hogy nagyon fontosnak tartja a küszöbön álló Koppenhágai Konferenciát. A fejlett országokat történelmi felelősség terheli a klímaváltozásért, ezért vezető szerepet és nagy részt kell vállalniuk a kibocsátáscsökkentésben. Ezenkívül a fejlett országoknak tőkével, technológiai segítséggel és megfelelő építkezésekkel kell segíteniük a fejlődő országokat, hogy szembe tudjanak nézni a klímaváltozással. Ezzel élve a fejlődő országoknak pedig meg kell tenniük az enyhítést célzó intézkedéseket a fenntartható fejlődés keretében.  Ezt a nemzetközi közösség már széles körben elismerte és alkotja az ENSZ által kidolgozott   Klímaváltozásról Szóló Nemzetközi Egyezmény esszenciáját.

A kínai kormány nagy fontosságot tulajdonít a klímaváltozásnak és nagy erőkkel készül a megelőző intézkedések megtételére. A mostani, klímaváltozásról szóló ENSZ csúcstalálkozón ezeket Hu Csin-tao elnök be is jelentette például azt a célkitűzést, miszerint jelentősen lecsökkenti az egy főre eső szén-dioxidkibocsátást 2020-ra, és a természetes növényzettel borított területek kiterjesztése 40 millió hektárra. Kína komolyan veszi a klímaváltozást. Világos céljai vannak ez ügyben, amiket hatékony intézkedésekkel valósít meg.

Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a fejlődő és a fejlett országok, így az USA és Kína gazdasági növekedése eltér. A fejlődő országok által megteendő enyhítő intézkedések alapvetően különböznek a fejlett országok számára előírt kibocsátáscsökkentéstől. Ez összhangban van a  Klímaváltozásról Szóló Nemzetközi Egyezmény alapelvével, mely szerint ,,közös, de különböző felelősség'' oszlik meg, valamint a Bali Irányvonal javaslataival.

Ami a második kérdést illeti, Kína a világűr békés célú használatát célozta meg. Ellenezzük a világűr felfegyverzését és a világűrben folyó fegyverkezési versenyt. Kína nem vesz részt és nem is fog részt venni ilyen fegyverkezési versenyben. Ez az állásfoglalásunk megváltoztathatatlan.

Kérdés: A védelmi miniszter holnap tart egy találkozót nemzetközi együttműködés az Ádeni-öbölbeli vízikíséret biztosításában ügyében, azért, hogy a kalózok elleni harcról tárgyaljanak. Megosztana-e velünk néhány információt erről?
Válasz: Ahogy a miniszter úrtól tudom, az ENSZ szomáliai kalóztámadások ügyében eljáró munkacsoportjának kérésére november 6-ától 7-éig találkozót tart a  nemzetközi együttműködés az Ádeni-öbölbeli vízikíséret biztosításában ügyében. A résztvevők, akik között ott vannak Oroszország, Japán, India és az EU tengerészetének képviselője, a NATO, a Nemzetközi Haditengerészet, valamint más országok és szervezetek, amelyek független, ám egyesített védelmi küldetésük miatt vesznek részt. Ez a találkozó az augusztusi bahreini találkozó folytatása, amely az Ádeni-öbölben felállítandó védőkíséretek tekintetében való nemzetközi együttműködésre koncentrál, hogy megtalálja a legjobb megoldást a nemzetközi együttműködésre.

Kína aktív és nyitott hozzáállást vall magáénak a védőkíséretekben való nemzetközi együttműködésben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai keretei között minden fajta bilaterális és multilaterális együttműködésre kész vagyunk országokkal és szervezetekkel egyaránt, hogy együtt biztosítsuk az Ádeni-öböl és Szomália vizeinek békéjét és nyugalmát.

Kérdés: Az indiai kormány azt allítja, hogy Kína vízerőművet vagy gátat épít a Brahmaputra folyó tibeti szakaszán. Ezt megerősíti?
Válasz: Erre a kérdésre már válaszoltam korábbi konferenciákon. Hadd tegyem még hozzá azt, hogy Kína felelős ország, nem tesz olyasmit, ami aláássa más országok érdekeit.

Kérdés: Li Gun, a Koreai Demokratikus Népköztársaság Külügyminisztériuma Észak-Amerika Főosztályának igazgatója, megszakította utazását Pekingben, amikor az USÁ-ból a  Koreai Demokratikus Népköztársaságba utazott haza. Találkozott kínai vezetőkkel?
Válasz: Erről nem tudok, de Kína támogatja a  Koreai Demokratikus Népköztársaság és az USA közti közelebbi és jobb kapcsolatot, és reméljük, hogy ez segít a Koreai Félsziget nukleáris fegyvermentesítésében, Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának fenntartásában és a Hat Fél Tárgyalásának újbóli felvételében.

Kérdés: Hu Csin-tao elnök fogadja Barak Obama amerikai elnököt az APEC gazdasági vezetésének ülésén. Van-e valamilyen elvárása Obama kínai látogatásával kapcsolatban?
Válasz: Szeretném megragadni a lehetőséget arra, hogy bejelentsek valamit. Holnap délután fél háromkor összehívjuk a Külügyminisztérium és a Gazdasági Minisztérium tisztviselőit, hogy felvilágosítsák Önöket Hu elnök részvételéről az APEC gazdasági vezetésének ülésén. Erre szeretettel várjuk Önöket. Ami Obama elnök látogatását illeti, a megfelelő időben megtesszük az erről szóló bejelentéseket.

Kérdés: Kína idén ünnepli a Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje megalapításának hatvanadik évfordulóját. Tudna valamit mondani az ünnepi eseményekről?
Válasz: A Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje megalapításának hatvanadik évfordulójára külön külföldi újságírócsoportot szervezünk, amiről részletesebb információt a Védelmi Minisztériumban tudhatnak meg. Ha nincs több kérdés, köszönöm!

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb