Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ma tűntetik ki a Dalai Lámát Pozsonyban

2009. szeptember 9./szerda/Pozsony/Új Szó/TibetPress

Szlovákiába már másodszor látogatott el, Pozsonyban a Ján Langoš Alapítvány meghívásának eleget téve átveszi a Ján Langoš Díjat Őszentsége, Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma. Idén ötven éve annak, hogy elhagyta szülőföldjét, Tibetet, és azóta az észak indiai Himachal Pradesh államban található Dharamszalában él. A városban azóta több iskolát és buddhista templomot nyitottak meg. Amikor 1959-ben elmenekült Tibetből, épp a kínai hadsereg tankjai özönlöttek a tibeti fennsíkra. Már Indiából figyelte, ahogy a kínai egységek elfoglalják korábbi rezidenciájának székhelyét, Lhászá városát. Peking ezután engedélyt adott arra is, hogy buddhista kolostorok és templomok mellett karaoke bárokat és örömházakat nyissanak meg.

A Dalai Láma egyszer kijelentette: Tibet a kínai megszállás során pokollá változott; az ország többé nem más, mint pokol a földön. „Nem igaz, hogy nem szeretem a kínaiakat. Én csak azt nem szeretem, amit csinálnak“ - mondta az amerikai Time magazinnak adott interjúban.

Egy szerzetes, akitől retteg Kína
Még 50 évvel távozása után is csak szeparatista szerzetesként és őrült vallási vezetőként emlegetik a kínai hatóságok. Peking ezért szüntelenül figyeli, kivel találkozik és miről tárgyal, hogy az adott politikust vagy országot kirekessze a nemzetközi együttműködésből. Kína ezen igyekezetét már nemegyszer siker koronázta. Idén márciusban például a Dél-afrikai Köztársaság nem állította ki neki az országba való belépéshez szükséges vízumot. Mindezt azután, hogy Kína jelezte: a 76 éves Tendzin Gayco fogadásának komoly következményei is lehetnének. Kétség nem fér hozzá, hogy a szlovákiai kormány politikusai sem akarják magukra haragítani Pekinget, és a jó üzleti kapcsolatok megtartása érdekében ignorálják a Dalai Láma látogatását. Akadnak viszont politikusok, akik nem riadnak vissza Kína fenyegetéseitől. A buddhista vallási vezetőt korábban fogadta Gordon Brownbrit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy francia államfő és Mirek Topolánek cseh miniszterelnök is. Épp ez utóbbi látogatás okozta, hogy Peking eltörölte a tervezett Európai Unió-Kína csúcstalálkozót.

Megkapta a vízumot
Pozsonyba egyébként nem sokkal azután látogat el, hogy titkos látogatáson itt járt a kínai védelmi miniszter. Szlovákia indai nagykövetségén Delhiben a Dalai Láma és kísérői is megkapták az egységes schengeni vízumot, s mindezt annak ellenére, hogy lapértesülések szerint Szlovákia nem ismeri el a tibeti menekülteknek India által kiállított úti okmányait, az „úgynevezett sárga útleveleket.“ „Ezek az értesülések tévesek. Szlovákia, ugyanúgy, mint az Európai Unió tagállamainak többsége elismeri ezeket az igazolványokat. Ugyanolyan standard schengeni vízumot kaptak, mint amilyet azok a külföldiek kapnak, akik rövid látogatásra érkeznek a schengeni övezetbe“ - tette közzé tegnap a külügyminisztérium.

Két napig alszik nálunk
A Dalai Láma magángéppel érkezett a fővárosba, a szervezők szerint nem volt különösebb kívánsága. A Crown Plazában szállásolták el. Hivatalos programja csak ma kezdődik, tegnap a 10 órás repülőút után csak pihent a szállodában. Annyit tudni, hogy Tendzin Gayco reggel négykor kel, öt órakor reggelizik, délben meditál, a programja pedig rendszerint délután fél ötkor ér véget, amikor szintén meditációval zárja a napot. Hivatalos látogatása holnap ér véget, Szlovákiából egyenesen Prágába utazik, ahol egy konferencián vesz részt.

A látogatás tervezett programja
Kedd:
a Dalai Láma magángépe Tajvanról jövet landol Pozsonyban.
Szerda:
10:00 Ján Langoš-díj átadása a belvárosi P. O. Hviezdoslav Színházban.
13:30 Találkozó a parlament ellenzéki pártjainak képviselőivel.
14:00 Előadás és beszélgetés az érdeklődőkkel a Pasienky sportcsarnokban.
Csütörtök:
délelőtt távozik Prágába.
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb