Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Liu Xiaobo üresen maradó széke sokkal többet jelent annál, mint azt a kínaiak gondolják

2010. december 10./Amnesty International/TibetPress

Egy hely üresen marad az idei év Nobel-békedíj átadó ünnepségén. A pompa és csillogás közepette, a több ezer meghívott vendéggel és az évszázados múltú esemény által a helyszínre vonzott méltóságokkal zsúfolásig megtöltött teremben az idei díjazott, Liu Xiaobo széke üresen marad majd.

There is going to be one empty place at this year’s Nobel Peace Prize awards ceremony. Amongst the pomp and circumstance, before a packed house of a thousand invited guests and dignitaries gathered for the century-old event, the chair of this year’s recipient, Liu Xiaobo, will be vacant.

Liu Xiaobó-nak az oslói városháza pódiumán, a Nobel Bizottság oldalán kellene helyet foglalnia, hiszen ezzel a díjjal a Kínában végzett hosszas és erőszakmentes emberi jogi küzdelmét ismerik el. A díjat és a vele járó oklevelet saját beszédének elmondása után kellene átvennie, hogy azután hazatérve folytathassa a békés jogi és politikai reformok sürgetését Kínában. A díjátadó ünnepség során fotósok előtt kellene pózolnia, interjúkat adnia, egy rövid ideig élveznie a nemzetközi elismertséget és azután hazatérnie.

Ehelyett Liu Xiaobo börtönben ül. 11 éves büntetését tölti “az államhatalom aláásására való felbujtásért”, mert az egyik vezető szerzője volt a Kínát az alapvető emberi jogok elismerésére felhívó “Karta 08” nyilatkozatnak. Liu következetesen a mellett foglalt állást, hogy az ítélet sérti mind a kínai alkotmányt, mind az alapvető emberi jogokat, de mint ahogy Kínában másokat is, akik merik a szavukat a hatalom ellen felemelni, őt is keményen megbüntették.

A Nobel-díj szabályai szerint a díjazottnak illetve közvetlen családjának kell átvennie az elismerést. Liu akarata ellenére nem tud az ünnepségen részt venni, így 1938 óta először fordulhat elő, hogy a Békedíjat nem adják át a ceremónián. A felesége ugyan átvehetné helyette a díjat, de a kínai hatóságok őt is házi őrizetben tartják Pekingben; így akadályozzák meg, hogy ő vegye át Oslóban a kitüntetést. Egy sor további kínai állampolgárt, akik részt akartak venni a ceremónián, szintén őrizetben tartanak, illetve megtiltották nekik Kína elhagyását.

Ha a kínai kormány győzelemként tekint ezekre a fejleményekre, akkor téved. Az intenzív politikai nyomás, megfélemlítés és fenyegetések ellenére sem tudnak vereséget mérni Liu Xiaobó-ra és a Nobel Bizottságra. Hiszen míg a díjátadó ünnepség napján a zsúfolt teremben minden egyes széket csupán egy ember fog elfoglalni, Liu Xiaobo üresen maradt székén szimbolikusan többen kapnak helyet.

Liu üres széke azon politikai és lelkiismereti foglyok ezreit képviseli majd, akik jelenleg is kínai börtönökben vagy házi őrizetben sínylődnek, és csupán azért estek vádeljárás és üldöztetés áldozatául, mert ki merték nyilvánítani nézeteiket. Többek között Tian Xi-t, aki egy jogi kiskapuval történő visszaélésnek esett áldozatául, és valószínűleg határozatlan idejű börtönbüntetéssel néz szembe miután kártérítést mert követelni azért, hogy gyermekkorában vérátömlesztés során HIV- és Hepatitis vírusokkal fertőződött meg. Vagy Zhao Lianhai-t, aki két és féléves börtönbüntetését tölti amiatt, hogy olyan csecsemők jogaiért küzdött, akik fertőzött tejpor miatt betegedtek meg. Vagy Chen Guangcheng-et, egy vak emberi jogi aktivistát, akit négyéves fogva tartása után továbbra is nem hivatalos házi őrizetben tartanak, mivel részt vett a hatóságok által Shandong tartományban indított több ezer nőn elkövetett erőszakos sterilizáció és abortusz elleni jogi eljárásban.

Az üres szék szimbóluma egyben figyelem felhívás is Kína politikájára, amellyel megpróbálja a nemzetközi közösséget a ceremóni bojkottálására rábírni és szabotálni az idei díjátadást politikai kényszer és nyomásgyakorlás illetve gazdasági zsarolás alkalmazásával. Az a tény, hogy mindezen nyomás és megfélemlítés ellenére a kínaiak csak alig egy maroknyi államot tudtak meggyőzni, tükrözi követeléseik képtelenségét.

Az emberi jogok napjának 60. évfordulóján Kínának éppen e tettei segítik ráirányítani a világ figyelmét az ország mélységesen rossz emberi jogi bizonyítványára. Azokra a milliókra, akiket otthonaik elhagyására kényszerítettek a nagy léptékű építkezések. A Tiananmen téri gyalázatra. A tibeti visszaélésekre, és a Falun-Gong hívők folytonos üldöztetésére.

Különös, hogy egy ilyen hatalmas nemzet, mint Kína, csupán egy ember miatt ennyire megfélemlítve érezheti magát. Az igazság az, hogy Liu Xiaobo több mint csupán egy ember. Ő képviseli a Nobel Békedíj eszményét és több millió kínai reményeit és vágyait, akiket jelenleg elhallgattat a kínai kormány megsemmisítő hatalma.

Habár a kínai kormánynak sikerülhet Liu Xiaobo székét üresen tartania, ez az üresen maradt szék mégis tömegeket képvisel.
Salil Shetty az Amnesty International Főtitkára

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb