Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Levél Obama elnöknek a Tibetet Segítő csoportoktól

2009. november 3. /ITSN/TibetPress

2009. október 28.
Tisztelt Elnök úr !

Az Egyesült Államokban található több mint 40 Tibetet Segítő Csoport és Tibeti Egyesület képviseletében írunk Önnek azt szorgalmazva Önnél, hogy a novemberben sorra kerülő kínai látogatásán a tibeti kérdés lényeges és eredményekre törő részét képezze a tárgyalások napirendjének. Továbbá, a brit kormány által éppen most megerősített hír alapján, miszerint két tibetit végeztek ki egy olyan bírósági tárgyalást követően, amely még a minimális nemzetközi jogi normákat sem elégítette ki, kérjük Önt, hogy ítélje el ezeket a kivégzéseket és sürgesse a halálbüntetések elhalasztását Tibetben mindaddig, amíg végre nem hajtanak egy hatékony jogszabályi reformot.

A külpolitikához való hozzáállásában Ön hangsúlyozta, hogy tettek és nem egyszerűen csak szavak szükségesek a problémák megoldásához. Februári kínai látogatásakor Clinton külügyminiszter kifejezésre juttatta, hogy belefáradt a kínai tisztségviselőkkel folytatott gépies eszmecserékbe és hangot adott új és kreatív tárgyalásmódok iránti igényének. Öntől várjuk, hogy kialakítsa és bevezesse ezeket a módszereket.

Nyomatékosan kérjük Önt, hogy Hu elnök úrral való találkozásakor lépjen túl a Tibet támogatására vonatkozó formális kijelentéseken, hogy ezzel is segítse a valódi előrelépést a tibeti nép számára igazságos és tartós megoldás felé.

Kérjük továbbá, hogy a kínai látogatásból származó eredmények konkrét előrelépést tartalmazzanak az alábbi kritikus kérdésekben:


USA konzulátus nyitása a tibeti Lhasában;
Dhondup Wangchen tibeti filmrendező szabadlábra helyezése, akit titokban állítottak bíróság elé alapvető véleménynyilvánítási joga gyakorlása miatt, mivel tibetiekkel készített interjút Tibetben;
A megkülönböztető utazási korlátozások megszüntetetése a külföldi turisták, újságírók és diplomaták Tibetbe illetve Tibeten belüli utazása esetében, valamint a tibetiek a Kínai Népköztársaságon belüli illetve külföldi utazása esetében (beleértve az útlevél megszerzésének nehézségeit is);
Az USA tisztségviselőinek Gedun Choekyi Nyimával a XI. Pancsen Lámával való találkozásának régóta fennálló kérelme;
  Humánus bánásmód és ellenőrizhető jogszolgáltatás biztosítása minden őrizetben levő tibeti számára.

Ön kétségkívül tudatában van annak, hogy azt a tényt, hogy októberben nem találkozott a Dalai Lámával és ezáltal feladott egy két évtizedes elnöki tradíciót, sokan a kínai kormánynak tett engedménynek tekintették, amely kormány már több mint 50 éve megszállás alatt tartja Tibetet és ádáz kampányt folytat a Dalai Láma lejáratására. Éppen ezért fontos, hogy egyértelművé tegye azt a döntését, hogy csak a Kínából való hazatérése után fog találkozni Őszentségével és fogja ismertetni kormánya új tibeti stratégiáját.

Továbbá bízunk abban, hogy amikor Kínából való visszatérése után Ön találkozik a Dalai Lámával, akkor erre a találkozóra az Ovális irodában fog sor kerülni, mivel ez a megfelelő hely egy Nobel Békedíjas kolléga számára.


Az amerikai nép következetesen kimutatta Tibet iránti elemi erejű támogatását, és Ön egyedülállóan olyan helyzetben van, hogy ezt a támogatást olyan konkrét cselekedetre fordítsa át, amely hat millió tibeti számára megváltoztatja a történelem folyását és jelzi a világ számára, hogy az erőszakmentesség győzelmet arathat az erőszakkal  és az elnyomással szemben.

Nagyon várjuk a jó híreket az Ön novemberi kínai látogatásán elért előrelépésről.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb