Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Levél Magyarország Miniszterelnökének, Tibetről

Budapest/2008. március 20./TST/TibetPress

A Tibetet Segító Társaság nyilt levele Magyarország Miniszterlenökének a tibeti eseményekkel kapcsolatban.

Miniszterelnöki Hivatal
Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök
Kossuth tér
Tárgy: Tibet

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
A Tibetet Segítő Társaság Alapítvány nevében szólítom meg. Mint ismeretes Ön előtt, Tibet és a tibeti nép konfliktusa a kínai birodalommal sok-sok évtizedre nyúlik vissza. Természetesen a két nép közt felmerülő kulturális és politikai, valamint hovatartozási kérdésekhez mi itt Európában nem nagyon tudunk hozzászólni, de az tény, hogy a 40-es évektől és 1959-től de facto a Kínai Népköztársaság vöröshadserege lerohanta és elfoglalta a mindig is független Tibet területét, s azt azóta is sajátjának tekinti. Az elmúlt évtizedekben különböző intenzitással és a legkülönbözőbb területeken a tibeti nép és kultúra teljes genocídiuma folyik. Ezt a tényt nem csak Őszentsége a Dalai Láma, a tibetiek által egyedül elismert vallási vezető állítja, hanem a Tibetben élők milliói, valamint az emigrációban élő menekült tibetiek százezrei is. A múlt héten fokozódtak a hatóságok részéről a Tibetben hosszú ideje zajló durva és erőszakos cselekmények, miután a tibetiek békésen, de saját emberi jogaikat követelve vonultak az utcára 1959. március 10-re emlékezve. Tibetben több városban a katonaság a tömegbe lőtt, rendkívül sok ember sérült meg, és a letartóztatások ezrei mellett a karhatalom brutálisan és kíméletlenül lépett fel a tibeti őslakossággal szemben. Ilyen cselekedetek a világon sehol nem megengedettek, társadalmi berendezkedéstől függetlenül. Különösen nagy jelentőséggel bír a mostani helyzet arra való tekintettel, hogy idén rendezik Pekingben az Olimpiai Jétékokat, és a gazdasági elvárások mellett az Olimpia megrendezése jogának elnyeréséhez a feltételek között szerepelt az emberi jogok helyzetének alapvető javítása is. Szerte a világon emberek milliárdjai háborodtak fel a legkevesebb 130 halálos áldozatot követelő mészárlás után. Civil és emberjogi szervezetek tömegei tiltakoznak a brutalitás miatt. Nemzetek parlamenti képviselői emelik fel szavukat és gyakran az Olimpia bojkottját is emlegetik. Az Európai Unió és az USA is elítélte a kínai katonaság által előidézett eseményeket, és sürgette a tárgyalások haladéktalan megkezdését Kína és a Dalai Láma kormánya között. Számos ország külügyminisztériuma bekérette magyarázattételre a Kínai Népköztársaság nagykövetét az események miatt.
Kérjük Tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy a Magyar Köztársaság kormánya nevében fejezze ki aggodalmát a Kínai Népköztársaság irányában a tibeti események miatt, valamint szólítsa fel a Kínai Népköztársaság kormányát az erőszakos és brutális cselekmények haladéktalan beszüntetésére Tibetben. A Pekingi Olimpia éve különösen jó alkalom arra, hogy az emberi jogok széleskörű betartására emlékeztesse a világ Kínát, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ez jó alkalom a tibetiek számára is, hogy fókuszba hozzák a több évtizede tartó elnyomásukat. Mi mást tehetnének?
Tájékoztatom Tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy a Külügyminisztérium felé is hasonló levelet intézünk, amelyben a megfelelő diplomáciai lépésekre kérjük Tisztelt Miniszter Asszonyt.
Tisztelettel:
Hendrey Tibor
TST elnök
Szathmári Botond
Elnökségi tag
Illyés Gabi
Elnökségi tag

 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb