Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Lesz-e díszpolgár Budapesten a Dalai Láma?

2010. augusztus 18. /Hírextra/TibetPress

Az egész ország feszülten várja a Dalai Láma érkezését. Ezzel politikusaink sincsenek másképp. Demszky Gábort kérdeztük Őszentsége látogatásáról, illetve a díszpolgárrá avatásáról.

Még egy korábbi nyilatkozata szerint ön díszpolgárnak jelölné a Dalai Lámát. Mitől függhet az, hogy Őszentségének adományozzák a Budapest díszpolgára címet?

Valóban én jelöltem a díszpolgári címre Őszentségét, de nem én döntök erről. A díszpolgári cím adományozásáról egy erre a feladatra felállt ideiglenes bizottság dönt első körben, majd a bizottsági döntést figyelembe véve a Fővárosi Közgyűlés mondja ki a végső szót a jelöltekről. A képviselőkön múlik, hogy milyen döntés születik. Személy szerint üdvözölném, ha a Dalai Láma díszpolgárrá avatásával kapcsolatban egységes, egyhangú pozitív döntés születne. Őszentsége békéért, a kulturális és vallási hagyományok megőrzéséért, az erőszakmentes megoldásokért folytatott munkája megkérdőjelezhetetlen.

Okozhat-e esetleges nemzetközi konfliktust ez a döntés?

A Dalai Láma számos díjat kapott spirituális és politikai pályafutása során. A legnevezetesebb a Nobel-békedíj, melyet 1989-ben vehetett át. Emellett számos európai nagyváros adományozott neki díszpolgári címet. Ha csak az elmúlt két évet nézzük, Őszentsége megkapta Varsó, Párizs, Róma, Wroclaw és Velence díszpolgári címét. Franciaország, Olaszország vagy Lengyelország jó kapcsolatot ápolt Kínával a Dalai Láma városi kitüntetése előtt, majd azt követően is. A városdiplomáciai szintű döntés egyik ország esetében sem hatott semmilyen tekintetben a Kínával folytatott diplomáciai kapcsolatra.

Kaptak-e ezzel kapcsolatban negatív visszajelzéseket? Volt-e olyan, aki ezt a lépést ellenezte?

Eddig egyetlen párt, egyetlen képviselő sem jelezte ellenvéleményét a Dalai Láma díszpolgárrá avatásával kapcsolatban.

Lapunk információi szerint ön el szeretett volna látogatni Őszentségével a nyolcadik kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házba, csakhogy állítólag az önkormányzat önt nem látná ott szívesen. Valóban igaz a hír?

A Dalai Láma látogatásával kapcsolatban eddig semmiféle helyszín- ill. programegyeztetés nem történt. Nem is történhetett, hiszen a Dalai Láma nem a főváros meghívására érkezik Budapestre. A VIII. kerületi önkormányzatot a Dalai Láma látogatása kapcsán a Fővárosi Önkormányzat nem kereste, nem volt olyan jelzésünk a kerületi önkormányzat felé, hogy a Kesztyűgyárban látogatást tenne a Dalai Láma.

Bár nem tartom rossz ötletnek. A Magdolna-negyed, valamint azon belül a Kesztyűgyár Közösségi Ház a Fővárosi Önkormányzat mintaprojektje. Budapesti tartózkodása során ott fogadtam a kanadai kormányzóasszonyt, Michaelle Jeant is. A Kesztyűgyár méltán példázza a Fővárosi Önkormányzatnak azt a törekvését, amely a felzárkóztatásra, az elesettek, a hátrányos helyzetűek megsegítésére irányul. Ezeket a törekvéseket a Dalai Láma is magáénak vallja, ezért bátran ajánlanám neki a Közösségi Ház megtekintését.

Tervez-e esetleg más helyszínekre ellátogatni a Dalai Lámával?

Mivel a Dalai Láma nem a Fővárosi Önkormányzat meghívására érkezik, nem szervezünk, nem szerveztünk Őszentsége részére programot.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb