Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Lemondta pekingi szereplését a sztáratléta

2008. április 2./kedd/TibetPress

Hein Verbruggen szerint kicsi az esély az egészségkárosodásra a pekingi olimpián, ha időtartamában egy óránál rövidebb sporteseményről van szó. Vannak viszont kockázatai a maratonfutásnak vagy például a hosszabb távú országúti kerékpárviadaloknak. Az asztmás Haile Gebrselassie éppen emiatt a maraton után a tízezer méteren sem áll rajthoz.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs bizottságának vezetője minderről a kínai fővárosban beszélt, leszögezve, hogy a rizikó akkor nő meg, ha a levegő szennyezettsége magas, de ebben az esetben az adott sportág veszélyeztetett szereplőinek versenyét átteszik más napra, megfelelőbb időpontra.

Peking levegőjének tisztasága régóta az egyik vezető vitatéma az olimpiai előkészületek közepette, mivel a város a világ legszennyezettebb településeinek egyike. Ez annak ellenére igaz, hogy az augusztus 8. és 24. közötti ötkarikás játékok szervezői 120 milliárd jüant (mintegy 17 milliárd amerikai dollár) fordítottak az elmúlt évtizedben a levegő minőségének javítására.

"Lehet kockázat, de nem nagy, ha egy óránál nem hosszabb a verseny" - fogalmazott Verbruggen, aki az olimpia előtti utolsó NOB-inspekció apropóján nyilatkozott. - Ha változtatnunk kell, néhány nappal később is megrendezhetjük az adott sporteseményt. De ez nagyon nem lenne jó. Viszont a sportok túlnyomó többségénél nincs ilyesfajta rizikó."

Az egyik fő dilemma az, hogy mi történjék az utolsó napi programban szereplő maratonfutással, ha annak lebonyolítását nem teszi lehetővé a levegő állapota. Egyelőre jobb híján marad a hivatali optimizmus, amelyet Kevan Gosper, a NOB sajtóbizottságának vezetője vall: "Minden olimpián, amelyeken én magam 1984 óta jelen voltam, állandóan felmerült az aggály a légszennyezettséggel kapcsolatban, aztán végül minden rendben volt mindenütt."

Maguk a kínaiak - túl azon, hogy a 3 és félmilliós autópark felének leállítását, több füstokádó gyárnak, légkárosító üzemnek a bezárását tervezik az ominózus időszakra - az úgynevezett "kék egű napok" gyarapodására hivatkoznak, mondván fokozatosan jobb a helyzet, hiszen a határértéken belüli tiszta napok száma az 1998-as 100-ról tavaly már 246-ra emelkedett, és a kedvező tendencia folytatódik.

Gebrselassie lemondta szereplését

Más kérdés, hogy ez nem mindenkit nyugtat meg. Haile Gebrselassie, az etiópok világklasszis atlétája márciusban lemondta a szereplését a maratoni távon, ahol mellesleg világcsúcstartó, majd a szövetségi edző jelezte, hogy 10 ezer méteren sem áll rajthoz a pekingi olimpián.

"A 2004-es athéni játékok óta nem futott stadiontávokon, és semmi értelme, hogy ekkora kihagyás után szembeszálljon a fiatalokkal. Honfitársaink közül ráadásul még legalább öten képesek 26 perc körüli időre 10 ezren" - nyilatkozta Woldemeskel Kostre.

Az asztmától szenvedő futó korábban azt mondta, hogy a kínai légszennyezettség miatt kihagyja a klasszikus 42,195 km-es távot, és inkább 10 ezer méteren - mely távon kétszeres olimpiai bajnok - szerepel. Ebben a számban a legnagyobb esélyes a szintén etióp Kenenisa Bekele, aki világbajnoki és olimpiai címvédő.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb