Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Legújabb hírek a tibeti demonstrációkról, 2008. augusztus 7.

2008. augusztus 11./hétfő/Dharamszala/TibetPress

Nangchen (Ch: Nangqian) megye, Yushul "TAP", Kham tartomány (a kínai Qinghai tartományhoz csatolva): négy embert önkényesen letartóztattak, mert Tibet szabadságát szorgalmazó jelszavakat kiabáltak.

Drogshog járásban, Nangchen megye, minden családból egy személyt arra kényszerítettek az illetékes hatóságok, hogy tibeti dalokat és csoportos táncokat tanuljanak be két hónap alatt, és később egy verseny keretében választják ki a legjobb tánccsoportokat.

Egyes helyi lakosok szerint a kiválasztott csoportok fel fognak lépni a Nyári Fesztivál alatt, hogy ilymódon fejezzék ki a pekingi olimpia miatt érzett örömüket, míg sokan mások úgy vélik, hogy a kiválasztottakat Pekingbe fogják vinni, hogy az olimpia kezdetének tiszteletére lépjenek fel.

Július 24-én egybegyűlt a másnapi verseny összes fellépője. A verseny során az érintett megyei hivatalnokok ráébredtek, hogy a legtöbb dalszöveg Őszentségét a XIV. Dalai Lámát és Őeminenciáját a XVII. Karmapát. Mivel a szövegeket a hatóságok nem hagyták jóvá, a fellépők erőteljes tiltakozásuknak adtak hangot.

A történtek miatt július 26-án Drogshog járásbeli tibetiek egy csoportja Asang, Ngoe Soe, Jamsang és Gado Nyima vezetésével békés demonstrációt tartott a megyei önkormányzat épülete előtt, melynek során szórólapokat osztottakl szét, valamint kiabálva adták közre a véleményüket, miszerint “ez az év számunkra nem az ünneplés éve, hanem a részvétnyilvánításé és az embertelen bánásmódban részesülő tibetiekkel való szolidaritásvállalásé. Szabadon kell élnünk! Őszentségét a Dalai Lámát meg kell hívni Tibetbe! Kérünk mindenkit, hogy ne gyülekezzen itt, hanem menjen haza.”

A megmozdulás négy vezetőjét még aznap éjjel letartóztatták. Július 28-án Drogshog járásbeli lakosok beadványt nyújtottak be a hatóságokhoz, amelyben közölték, hogy ha a négy letartóztatott személyt nem engedik szabadon, akkor komoly tüntetéskbe kezdenek, és egészen addig folytatják azokat, amíg az illetőket szabadon nem bocsátják. További információ nem áll rendelkezésre.

2008. július 15.

Serthar (Ki: Seda) megye, Karze "TAP" (a kínai Szecsuán tartományhoz csatolva) – Egy személyt önkényesen letartóztattak azzal a gyanúval, hogy részt vett a márciusi tüntetésekben.

A Choegyam Tsang családbeli Dhungkart (Tseshul falu, Serthar megye) július 15-én tartóztatták le az illetékes megyei hatóságok. Azzal gyanúsították, hogy részt vett a márciusi tüntetéseken.

2008. június 16.

Drakgo (Ch: Luhuo) megye, Karze "TAP", Kham tartomány (a kínai Szecsuán tartományhoz csatolva) – Hárman békésen tüntettek a járási önkormányzati hivatal előtt.

Hárman Nyakdrog faluból, Dado járás (Mi-Nyak kolostor), Drakgo megye, jelszavakat kiabáltak a járási önkormányzat hivatala előtt, például azt, hogy “Tibet független ország! Éljen soká Őszentsége a Dalai Láma!”, valamint szórólapokat osztottak.

A kínai hatóságok nem tudták letartóztatni őket, mert a hegyekbe menekültek a tüntetés után.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb