Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Latorcai János a személyes kapcsolatok fokozását hangsúlyozta Pekingben

2010. augusztus 31. /MTI/TibetPress

A parlamentek és az országok közötti nyitottság és a közvetlen légkör mellett a személyes kapcsolatok erősítését hangsúlyozta Latorcai János az országgyűlés alelnöke és vendéglátója Lu Jung-hsziang (Lu Yongxiang), a kínai parlament alelnöke kedden, aki meghívta Tibetbe magyar partnerét és a találkozón ugyancsak részt vevő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest.

Az eszmecserét rendkívül pozitívan értékelte Latorcai János, aki a megbeszélésen a két ország közötti politikai, gazdasági kapcsolatok erősítésének szándékát közvetítette, s egyben örömmel nyugtázta, hogy a világgazdasági válság ellenére a magyar-kínai árucsere-forgalom már meghaladta a tavalyi értéket. Vendéglátójának kiemelte, hogy az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-kínai baráti tagozatának van - a hasonló szerveződések között - a legtöbb tagja, s benne minden párt képviselteti magát.

Kínai részről üdvözölték, hogy Magyarország magas szinten keresi a kapcsolatokat, és értékelték, hogy részt vesznek a feltörekvő iparágak szerdán kezdődő világ-csúcstalálkozóján, ahol új partnerekre lelhetnek. Elhangzott még, hogy örülnének, ha több fiatal szakember, mérnök utazhatna tapasztalatot szerezni magyar kutatóintézetekbe, illetve diák tanulhatna magyarországi egyetemeken.

\"Lu Jung-hsziang úr szóba hozta a Dalai Láma közelgő magyarországi látogatását, amire tájékoztatásul elmondtuk, hogy a Dalai Lámát egy civil szervezet hívta meg, tehát nem állami kezdeményezésről van szó, s nincs is szándékunkban kormányzati szinten fogadni\" - jegyezte meg az MTI kérdésére Latorcai János. Hozzátette: \"Ugyanakkor elmondtuk, hogy Magyarország nyitott, demokratikus ország, ahol szabad a vallásgyakorlás, és ahol a különböző vallási vezetők is megjelenhetnek.\"

A keddi találkozón is - csakúgy, mint a Huj Liang-jü (Hui Liangyu) miniszterelnök-helyettessel folytatott hétfői megbeszélésen - elhangzott, hogy Magyarország üdvözli a Dalai Lámával folytatott párbeszédet, és bízik a Szentszékkel folytatott tárgyalások sikerében. A nemzetiségi kérdések kezelésével kapcsolatban a magyar parlament alelnöke leszögezte még, hogy Magyarország nem a határok megváltoztatását, hanem az autonómia kiterjesztését hirdeti.

\"A beszélgetés rendkívül oldott és mondhatnám interaktív volt\" - jegyezte még meg Latorcai János, s elmondta: ahogy egy nappal korábban ő is találkozott a kínai miniszterelnök-helyettessel, Semjén Zsolt szintén jelen volt ezúttal is, és többször bekapcsolódott a parlamenti alelnökkel zajló diskurzusba az Országos Népi Gyűlés házában.

Tibet jobb megismerése céljából, azért, hogy a vezető magyar politikusok saját szemükkel győződjenek meg az ottani helyzetről, a kínai parlament alelnöke meghívta Latorcai Jánost és Semjén Zsoltot Tibetbe.

A két magyar politikus kedden továbbutazott az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány székhelyére, Csangcsunba (Changchun), a feltörekvő iparágak nemzetközi konferenciájára.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb