Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Láma helyett reálpolitika

2010. november 19./hetiválasz.hu/TibetPress

A kormányfő idén másfajta szabályokhoz igazodott, tudván: odaát meghatározó fontosságú a személyes nexus.

Mint korábban megírtuk: Orbán Viktor november végén Oroszországba utazik, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel. Az út szerves része a Fidesz kelet felé nyitó politikájának, hiszen a magyar kormányfő október végén Kínába utazott.

A kínai tárgyalásokat azonban idehaza többen kritizálták, felróva a miniszterelnöknek, hogy míg korábban kiállt az emberi jogok távol-keleti eltiprása ellen, most aktuálpolitikai okokból változtatott nézetein.

„Orbán Viktor nem hivatalos találkozó keretében fogadta a dalai lámát. A kormányfő az esemény után - buddhista hagyomány szerinti - hosszú, fehér kendőt viselt." Ez a hír már több mint tízéves, pedig frissebb is lehetne, hiszen most szeptemberben újra Magyarországra látogatott Tendzin Gyaco, Tibet száműzetésben élő szellemi vezetője.

Ám Orbán idén másfajta szabályokhoz igazodott. Tudván, hogy Kína nem nézi jó szemmel, ha hivatalos vendégként fogadják a dalai lámát, kitért a találkozó elől.

A miniszterelnök e helyett a sanghaji világkiállítás október végi záróeseményeire készülhetett. Ott később világossá tette: kínai útjának az volt a célja, hogy minél több friss pénz, illetve munkahelyeket eredményező beruházás jöjjön Magyarországra. Orbán találkozott például Csen Fenggel, a Malév iránt érdeklődő Hainan Group elnökével, aki EU-s hídfőállást keres magának, hogy európai repülési jogokat szerezzen.

Miként korábban a Mandiner blog szakírójára, "Kínai Kálmánra" hivatkozva megírtuk: a kínaiakkal való üzletelésben a legfontosabb a személyes nexus (kuanhszi). Míg Orbán kormányfőként Magyarország nevében fogott bele a kuanhsziépítésbe, addig az exminiszterelnök Gyurcsány Ferenc egy éve magánérdekből fordult Kína felé.

Az általa fémjelzett Altus Zrt. kereskedőházat alapított BudaShen Kft. néven - melyben a "Shen" szórészlet Sencsen városára utalhat. A Hongkonggal határos település egyebek mellett arról híres, hogy itt rendezik az ázsiai ország legnagyobb technológiai kiállítását.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb