Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kurier-interjú: a tibetiek attól félnek, hogy az olimpia után erősödik a kínai elnyomás

2008. április 23./szerda/(MTI)/TibetPress

Félő, hogy az olimpia után a világ figyelme ismét megcsappan majd Tibet iránt, és a kínaiak tömegesebb beáramlásával drámai módon erősödni fog a terület lakosságának elnyomása - vélekedett a Dalai Láma európai megbízottja a Kurier osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.

Kelszang Gialtszen, aki hét évig volt a tibeti vallási vezető személyi titkára, a lehetséges legrosszabb forgatókönyvként vázolta fel a kínai erőszak fokozódását, aláhúzva: reménye szerint most lehetőség nyílna úgy megközelíteni a tibeti problémát, hogy az megoldáshoz vezessen.

"Még ha a pekingi vezetés nem hajlandó is beismerni, a zavargások riadalmat keltettek benne" - magyarázta. Rámutatott arra is, hogy Kína számára ma sokkal fontosabb a nemzetközi közösség véleménye, mint korábban, jóllehet a legtöbb kormány eddig beérte konkrét politikai követeléseket nem tartalmazó nyilatkozatokkal. Ebből a szempontból lényegesnek nevezte, hogy az Európai Unió egységes álláspontot képviselve lépjen fel Pekinggel szemben.

A megbízott véleménye szerint a kínai vezetésből hiányzik a kellő politikai akarat, hogy párbeszédet kezdjen a tibetiekkel, ezért hajtogatja azt folyton, hogy a Dalai Láma a terület elszakítására törekszik. "Készek vagyunk arra, hogy Kína része maradjunk, ha valódi autonómiát biztosítanak számunkra" - szögezte le.

Kelszang elismerte: minél tovább eredménytelen marad a dalai láma szigorúan erőszakmentes, a tibeti probléma megoldására mérsékelt politikai követeléseket támasztó irányvonala, annál inkább elmélyül a száműzetésben élő tibetiek megosztottsága. Nyugtalanítónak mondta, hogy a tibetiek körében egyre terjed az őszinte elkeseredettség és a tehetetlenségérzet, s a Dalai Lámával szembeni bírálat is egyre keserűbbé válik azok részéről, akik a függetlenségben látják a kiutat.

Arra a kérdésre, hogyan készülnek a 72 éves Dalai Láma - aki egyben az emigráns tibeti kormány feje - halála utáni időszakra, Kelszang Gialtszen közölte, hogy megpróbálnak stabil demokratikus intézményeket kiépíteni. Viták folynak arról, fennmaradjon-e egyáltalán a dalai láma intézménye. Döntés azonban még nem született - tette hozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb