Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Külügyminiszteri szóvivő: Kína ellenzi, hogy Párizs polgármestere ’díszpolgár’ címet adományoz a Dalai Lámának/FM spokesman: China opposes Paris mayor awarding Dalai Lama 'honorary citizen

2009. június 10./Xinhua/ITSN/TIbetPress

FM spokesman: China opposes Paris mayor awarding Dalai Lama "honorary citizen"
Kína kedden tiltakozott, mert Párizs polgármestere díszpolgári címet adott a Dalai Lámának, mondván ez ’a kínai-francia kapcsolatokba való súlyos beavatkozást’ veti fel.


"Komolyan elégedetlennek érezzük magunkat és határozottan ellenezzünk Párizs Dalai Lamának adott címét, Kína ellenkezésétől függetlenül," mondta Qin Gang, a Kínai Külügyminisztérium szóvivője.


Korábbi jelentések szerint Bertrand Delanoe, Párizs polgármestere vasárnap találkozott a Dalai Lámával és egy ünnepi szertartás keretében átadta neki a "díszpolgársági"  okiratot.


"Ez ismételten egy nyilvánvaló provokáció ellenünk, kínai emberek ellen, miután tavaly a Párizs város tanácsa megszavazta, hogy a Dalai Lámának díszpolgárságot ad," mondta Qin, egy általános sajtótájékoztatón.


"Egy ilyen lépés komoly felháborodást okoz a kínai emberek között," mondta Qin, megjegyezve, hogy ez kétségtelenül aláássa Párizs és a vele kapcsolatban lévő kínai városok együttműködését, és súlyosan megzavarja a kínai-francia kapcsolatokat.


Kína egy tiszta, tartós és biztos állást foglalt a Tibettel kapcsolatos ügyben, mely Kína alapvető érdekeihez és fontos politikai aggodalmához kapcsolódik, mondta. Ez az ügy ugyancsak kötődik Kína önállóságához és területi egységességéhez, és befolyásolja a nemzeti érzületet.


A Tibettel kapcsolatos ügyek miatt a kínai-francia kapcsolat súlyos nehézségekkel került szembe nemrég, és most a kapcsolat visszatért az egészséges növekedés ösvényére, köszönhetően a mindkét oldalon belátással bíró emberek közös erőfeszítéseinek, mondta Qin.


'Reméljük Franciaország csatlakozik Kínához a kétoldali kapcsolatok nehezen elért eredményeinek becsben tartásához, körültekintően teljesítve a két oldal közötti vonatkozó egyezményeket, erőfeszítéseket téve minden zavaró tényező eltávolításához, és elősegítve a kapcsolat egészséges és szilárd fejlődését," mondta Qin.


Qin szorgalmazta, hogy Párizs álljon le Kína belügyeibe való beleavatkozással és azonnal hozza helyre a méltánytalanságot.


A párizsi kormányzat lépése valóban súlyosan károsította a város arculatát a kínaiak között, mondta Qin.


A Global Times honlapján található szavazás szerint, a szavazók több mint 87 százaléka határozottan ellenezte Párizs lépését, egyesek még a Peking és Párizs közötti kapcsolatok megszakítását is javasolták.


Párizsnak kell viselnie minden következményt, mondta Qin, ösztönözve Párizst, hogy helyes hozzáállással viseltessen a kínai emberek véleménye felé, és hagyjon fel a kínai emberek sértegetésével, egy ajánlattétel által, mely megteremti az alapvető körülményeket a kínai városokkal való együttműködésre.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb