Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Képgaléria

Közép-ázsiai hun méltóságok

2011. szeptember 7. /Barikad.hu/TibetPress

kingila2.jpgA közép-ázsiai térséggel foglalkozó numizmatikusok számára Robert Göbl négy kötetes, a hun pénzekről szóló monográfiája a legtöbbet forgatott könyvek közé tartozik. A német kutató abban felsorol néhány jelentős hun méltóságnevet, melyek egy részét a keletkutatók türknek, másokat pedig ismeretlennek tartanak.

A főkirály címei

A hun főkirály címe Közép-Ázsiában általánosan a „sah” volt, ez a régi helyi hagyományokon alapult. Bár a kutatók ezt a rangot megpróbálták összefüggésbe hozni az egyik árja kaszt, a ksatrija nevével, a nyelvészeti megfeleltetések nem túl sok sikerrel jártak. Elképzelhető, hogy a perzsának vélt királyi méltóságnév valahol a közép-ázsiai szaka kultúrában gyökerezik? A mi Attilánkkal egy időben uralkodott Kingila hun király érméjén felfedezhetünk egy érdekes nevet: déva sahi, ami a belső-ázsiai tengeri kán – sok népet összegyűjtő kán –tükörfordításának felel meg. Találkozunk még a sahi tegin formával is, mely a hunokról először számot adó Si Csi kínai krónikában tucsi vang-nak (tuqi wang) fele meg.  Ő volt a nagy szárny vezetője. A tegin szóban egyébként Ucsiratu professzor összefüggésbe hozta a bölcs szóval. A tucsiról egyébként maguk a kínaiak is azt állítják, a hun bölcseket illették vele. hun pénzeken rábukkanhatunk egy nagyon érdekes kifejezésre. A tegin huraszán malik sok népet összegyűjtő király értelemben lehetett használatos. Utóbbi szóban a mi Kurszánunkat fedezhetjük fel.  Valószínűleg, nemcsak a közép-ázsiai, hanem a kaukázusi hunok között is kedvelt név lehetett.

kingila-hun-fokiraly.jpg

Dicsőséges király

A fehér hunoknál sokszor szerepel egy különös méltóságnév a dzsajatu. Ennek értelmezése megosztja a kutatókat, van, aki az dicsőséges szóval fordítja le. Ez a kifejezés feltűnik a 13. században lejegyzett Mongolok titkos története című krónikában is, ahol Dzsingisz kánról a következőket állítják: az Égtől származó fenséges, azaz dzsajatu kán. Minden bizonnyal a mongolok megőrizték ezt az ősi címet, melyet Attila elődei, Csicsi hunjai magukkal vittek egészen Észak-Indiába.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb