Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kövekkel és festékbombával dobálták meg a kínai nagykövetséget

2008. március 20./20.00/TibetPress

Kövekkel és vörös színű festékbombával dobálták meg a Kínai Nagykövetséget csütörtökön a Tibetet Segítő Társaság által szervezett, a tibeti vérengzések ellen tiltakozó tüntetésen Budapesten. A megmozduláson mintegy 200 ember vett részt. A rendőrség két embert emelt ki a tüntetők közül, miután a nagykövetség egyik ablakát betörték. A kiemeltek egyike egy ázsiai - a főszervező szerint tibeti - fiatalember volt, a másik pedig egy magyar férfi. Őket igazoltatták, átvizsgálták, majd elvitték. A demonstrációt, amely az akciót követően békésen folytatódott tovább, a rendőrség nem oszlatta fel, csapaterőt nem alkalmaztak, csupán felszólították Hendrey Tibor főszervezőt, a Tibetet Segítő Társaság elnökét, hogy jelentse be a rendezvény végét, mivel szabálysértés történt. A tüntetők tibeti zászlókkal és a himalájai ország függetlenségét követelő transzparensekkel érkeztek a demonstrációra.
A nagykövetség megdobálását követően a tömeg azt skandálta, hogy "Szabadságot Tibetnek, Dalai Lámát Tibetbe, Fujin Tao gyilkos." A Kínai Nagykövetségen több ember is tartózkodott, amikor megdobálták az épületet. Hendrey Tibor az MTI-nek hangsúlyozta: nem tervezték, hogy dobálni fogják a nagykövetség épületét, de - tette hozzá - "ilyenkor bármi előfordulhat." "Ez nem az erőszak kezdete, és ez nem erőszak, hogy egy nagykövetség előtt több száz ember tüntet, és esetleg megdobálja azt vörös festékkel, vagy netán bedobja annak ablakát, ez jobbára szimbolikus cselekmény, ami kifejezi ennek a népnek az elkeseredését" - mondta a Tibetet Segítő Társaság elnöke.
A tüntetés oka, hogy a múlt hét elején buddhista szerzetesek tüntetéssorozatot kezdtek Tibetben, megemlékezve arról a 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetésbe vonulásához vezetett. A Tibeti Autonóm Területen kezdődött zavargások átterjedtek néhány szomszédos kínai tartomány tibetiek lakta körzetére is. E körzetek részei voltak a történelmi Tibet területének, a kínai hatóságok a huszadik század folyamán választották le róla azokat, és csatolták más kínai tartományokhoz, köztük Szecsuánhoz. A tüntetők egyúttal tiltakoztak az ellen, hogy Peking nyerte el a 2008-as olimpiai játékok megrendezésének jogát. A megmozdulások zavargásokba torkollottak pénteken a fővárosban, Lhászában; a rendfenntartó erők erőszakot alkalmaztak a tiltakozókkal szemben. A hatósági fellépésnek halálos áldozatai is voltak, hivatalos pekingi közlés szerint tíz, a tibeti emigráns kormány szerint viszont nyolcvan.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb