Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Korrupcióval vádolják a Nobel-bizottság tagjait

2008. december 22./hétfő/MTI/Free Tibet Blog/TibetPress

Az orvosi, fizikai és kémiai Nobel-díjakat odaítélő bizottságok egyes tagjait a kínai kormány utaztatta. A svéd ügyészség azt vizsgálja, történhetett-e korrupció annak ellenére, hogy kínaiak már három éve nem nyertek Nobelt. Idén a Kínai Kommunista Párt kifejezetten azért lobbizott, hogy ez így történjen.

Korrupció gyanújával előzetes vizsgálatot indított a svéd igazságszolgáltatás a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok több tagja ellen, akik a kínai kormány költségén jártak a kelet-ázsiai országban - idézte csütörtökön a svéd rádió az eljárást végző ügyészségi illetékest.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei Béke Nobel várományosai között két -jelenleg börtönben ülő- kínai demokrata is szerepelt. 2008-ban ismét elmulasztotta a Nobel-bizottság, hogy egyértelmű jelzést küldjön az emberi jogokat súlyosan megsértő kínai diktatúrának. Az egyetlen politikai színezetű Nobel-díjat (és az egyetlent, amelynek sorsáról nem Norvégiában, hanem Svédországban döntenek), a Nobel-békedíjat ugyanis Martti Ahtisaari, volt finn elnöknek, békeközvetítőnek ítélték, annak ellenére, hogy a jelöltek között két bebörtönzött kínai demokrata is szerepelt.

Az okok között kereshető, hogy Kína néhány nappal a döntés előtt megelőző csapást mért és megfenyegette a Nobel-bizottságot, így közvetve Norvégiát, hogy a kínai belügyekbe való beavatkozásnak tekintenék a „köztörvényes bűnöző,” Hu Jia kitüntetését, az esetleges lépéssel pedig a testület „megsértené a kínai emberek érzéseit”.

Peking korábban bármilyen, a tibeti vezetővel kapcsolatos külföldi elismerés, vagy tárgyalás után kisebb-nagyobb gazdasági, illetve politikai szankciókat alkalmazott az érintett állammal szemben.
Ilyen volt például a német-kínai kormányközi ülések kínai lemondása tavaly, miután Angela Merkel kancellár találkozott a Dalai Lámával, de hasonló lépésnek tekinthető a Carrefour francia áruházlánc központilag szervezett kínai bojkottja, mert Párizs nem megfelelően értelmezte és reagált a márciusi tibeti válságra.

Három Nobel-bizottság - az orvosi, a fizikai és a kémiai díjat odaítélő szervezet - tagjai jártak Kínában a pekingi kormány meghívására, hogy tájékoztassák a kínai vezetőket arról, mire van szükség a Nobel-díjak elnyeréséhez. Ketten két évvel ezelőtt, hárman pedig idén januárban jártak az ázsiai országban, a kínai hatóságok fedezték utazási, szállodai és étkezési költségeiket is.

Nils-Erik Schultz, az állami korrupcióellenes hivatal ügyésze úgy döntött, megvizsgálja a kínai utak körülményeit, hogy tisztázza, felmerül-e a vesztegetés gyanúja. Az érintett bizottsági tagok elismerték, hogy jártak Kínában, de sokáig haboztak és vitáztak, mielőtt elfogadták volna a meghívást. Végül úgy döntöttek, hogy a kínai utak nem befolyásolhatják őket a Nobel-díjak odaítélésénél.

Az elmúlt három évben kínai állampolgár nem kapott Nobel-díjat.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb