Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Klein Dávid beszámolója a Himalájában történtekről

2010. május 3./MTI/Stop.hu/TibetPress

"Az omlás pillanatában Konyi nem - mint ahogy én hittem - hatótávolságon kívül tartózkodott, hanem közvetlenül a leomló jágtömbök alatt állt, amik aztán rázuhantak, láthatóan összezúzták" - írja Klein Dávid hegymászó a társa, Várkonyi László számára tragikusan végződött Himalája-expedícióról tényszerű, mégis drámai beszámolójában, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az interneten (www.expeditions.hu).

Klein Dávid a már az alaptáborban megírt, de csak Katmanduból elküldött beszámolója szerint 2010. április 26-án reggel erős szél fújt, ezért Várkonyi László (becenevén Konyi) mintegy 7200 méteren azt javasolta, hogy a páros forduljon vissza, hogy az 5300 méter magasságon található alaptáborban pihenéssel és további akklimatizálódással folytassák a felkészülést a csúcs meghódítására.


A rögzített kötél segítségével, jó tempóban és hangulatban ereszkedő magyar alpinisták fölött azonban váratlanul megindult a jég.


"Miközben a lejtőt kereszteztük, fejem felett robbanásszerű (reccsenő, roppanó) hangot hallottam. Amikor felnéztem, láttam, hogy a jégfal megroppan, és hatalmas tömbökben leválik. Várható volt, hogy a lejtőre, a kötélpályára és ránk zuhan" - írja visszaemlékezésében Klein.


A hegymászó, hogy elkerülje a lezúduló jég, futni próbált, de néhány lépés után elsodorta a lavina. Végül, egy peremen átsodródva, két kötélen függve állt meg a mélység fölött.


Abban reménykedett, hogy Várkonyi a segítségére siet, de helyette jóval később egy serpa eresztett le hozzá mentőkötelet.

"Semmit nem értettem: hol van Konyi?" - emlékezett a csodával határos módon megmenekült, de a karján megsérült sportember.

Csak akkor tudta meg, hogy társának nyoma veszett, amikor már biztonságos helyre húzták fel.


"Végül - valószínűleg sokadszorra - megértettem, felfogtam, amint valaki azt magyarázza, hogy Konyit nem elsodorta a jégomlás, mint engem, hanem rá közvetlenül ráomlottak a tömbök és bizonyosan halott" - hangzik a beszámoló.


Utóbb kiderült, hogy egy nyugati mászó egy hatalmas fényképezőgéppel megörökítette a tragédiát. Várkonyi László megkeresésével két ízben próbálkoztak.


"Kötelek segítségével leereszkedtek a jégfalon és oldalról is alaposan átfésülték a terepet rögzített kötelek segítségével. Eredménytelenül. A test vagy fent pihen, a hatalmas jégtömbök alatt, vagy lezuhant a párkányra és továbbsodródott a számtalan hasadék valamelyikébe. Ekkor értesítettem Konyi feleségét és beszámoltam a történtekről" - írja a második eredménytelen kísérletről Klein Dávid.


"Egy lapos kőtáblára rávéstem barátomnak és mászó-társamnak, Várkonyi Lászlónak a nevét és elhelyeztem azt a többi - sajnos nem kevés - kőtábla között, amik egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászó-társam, barátom. Béke vele!" - hangzanak a beszámoló szavai.


Klein Dávid várhatóan a héten tér haza Katmanduból és sajtótájékoztatón számol be a tragikus végű csúcshódítási kísérletről.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb