Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kivel is kéne Obamának elsőként találkoznia?/Obama Should Meet Who/Hu First?

2009. november 9./WTNN/TibetPress

Amikor bejelentették, hogy Obama miniszterelnök nem találkozik a Dalai Lámával a múlt hónapban legutóbbi amerikai útja során, a tibeti világ csalódottsága szinte kézzelfogható volt. Csak azután éreztem magam valamivel jobban, miután láttam az alábbi AFP főcímet "A Nyugat eleget tesz Kína elvárásainak Tibettel kapcsolatban, mondta az emigráns kormány miniszterelnöke." [2009. szeptember 16. szerda 17:43]. A riport sem okozott csalódást:

Jamyang Norbu
Shadow Tibet
2009. november 4.

A tibeti emigráns kormány miniszterelnöke, Szamdhong Rinpocse, kedden azzal vádolta az Egyesült Államokat és más nyugati nemzeteket, hogy Kína elvárásainak tesznek eleget a hegyvidéki térséggel kapcsolatban. A vád azután érte őket, hogy azt tanácsolták a Dalai Lámának, a tibeti buddhista vallási vezetőnek, hogy a jövő  hónapban esedékes Washingtonba tervezett látogatása során ne találkozzon Barack Obama miniszterelnökkel. "Sok nemzet követi a megalkuvás politikáját," - mondta Rinpocse az újságírók egy csoportjának kedden este." "Még az amerikai kormány is megalkuvó bizonyos szinten," - mondta Rinpocse. "Manapság, a gazdasági érdekek sokkal fontosabbak bármilyen más érdeknél," - ment tovább Rinpocse.

Ez az újszerű, erős, vagy legalábbis nem megalázkodó kijelentés Dharamszalából sokunk számára kellemes meglepetést jelentett. A Phayul.com-on így kommentálták: "50 évnyi száműzetés után végre kicsit gerinces, megfontolt és szívből jövő kijelentés a Tibeti Emigráns Kormánytól! Végre a valódi érzéseinkről beszélnek..." valamint hogy "Szép volt Rinpocse." továbbá, "...Remélem, hogy ez egy új, őszinte korszak kezdetét jelenti a dharamszalai diplomáciai kommunikáció térén."

Ezután láttam, egy szeptember 15-ei (az AFP riportjánál egy nappal korábbi) UNI riportot. "Obamának elsőként Hu Jintaoval kellene találkoznia, a Dalai Lámával pedig azt követően." Dharamszala, Himachal Pradesh, szeptember. 15: A tibeti emigráns kormány miniszterelnöke, Szamdhong Rinpocse ma azt mondta, hogy Barack Obama amerikai miniszterelnöknek elsőként a kínai miniszterelnökkel Hu Jintaoval kellene találkoznia, a Dalai Lámával pedig csak azt követően, mivel az Amerika és Kína közti jó viszony nagyon fontos."

Obama miniszterelnöknek nem kellene felingerelnie a kínai vezetést. Kínát pedig Őszentsége ingerli a legjobban, bárhová megy is. Tehát úgy gondolom, ezt diktálja a józan ész. Obamának jó viszonyban kell lennie a kínai vezetéssel," - mondta itt Prof. Rinpocse egy csoport hozzá ellátogató riporternek.

Megragadott, hogy Rinpocse mennyire törődik azzal, hogy ne ingereljük a kínai vezetést, és hogy mindezt csupán a "józan ész" diktálja. Azt nem diktálná-e még inkább a józan ész, hogy Obama egyáltalán ne találkozzon a Dalai Lámával, aminek következtében Kína nyugodt és derűs lenne? Talán azért, hogy megmutassa, hogy ő, Szamdhong Rinpocse, személy szerint mindent megtesz azért, hogy ne ingerelje fel Kínát, az interjú vége felé megjegyezte, hogy "Tibet ügye mindig a Kínai Népköztársaság belügye marad."

Mi a fene történt Dharamszalában szeptember közepén? Rinpocse különböző interjúkat adott különböző újságíróknak, vagy egy sajtókonferencia alatt sikerült egymásnak tökéletesen ellentmondó kijelentéseket tennie, anélkül, hogy a jelenlévő újságírók bármelyike megjegyezte volna ezt? A skizofréniát néha úgy határozzák meg, hogy az ebben szenvedő személy egyidejűleg képes fenntartani egymásnak ellentmondó nézőpontokat, de azt hiszem ez esetben ez nem annyira pszichológiai, mint inkább morális hanyatlást jelez.

Jó néhány tibeti (különösen a dharma központokat vezető lámák) magára ölt egy bizonyos manapság divatos ál-kifinomultságot, hogy így mutassa, hogy ő felette áll az ódívatú nemzet-állam politikának. Ez valószínűleg abban is segítségükre van, hogy integrálják magukat a New Age-es szponzoraikkal és követőikkel. Valami ilyesmiről van szó. Nincs semmi baj azzal, hogy szabadságot szeretnénk a tibetiek számára, ez rendben van, de vannak annál nagyobb globális érdekek is, mint a világbéke, a környezetvédelem, sőt,  az hogy "spirituális útmutatással" szolgáljunk a kínai nép számára. Szamdhong Rinpocse egy a The New York Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy az utóbbi kérdés, az ő rangsorolása szerint sokkal nagyobb fontossággal bír, mint az hogy Tibet független, és "politikailag Kínától különálló" állam legyen.

Rinpcse New Age-es, baloldali szemléletmódja világosan kivehető az általa adott interjúkból és beszédekből. Míg én valahogy meg voltam lepődve azon, hogy az idén június 21-én a Kalon Tripa választás alkalmával tartott vitafórumon nyitóbeszédében támadta az amerikai hadi-ipari komplexumot (nem viccelek), melyet a korábban küldött anyagaimban már kétszer is megemlítettem,  a közönség soraiból senkinek nem rebbent még a szeme sem. De azt hiszem hívei azért fogadták el ezt, mert úgy érezték, hogy Rinpocse mégiscsak egy "rinpocse", tehát, olyan szélesebb látókörrel rendelkezik, mellyel ők, a "szürke" nép, nem. Ezért nem kérdőjeleztek meg egy ilyen kijelentést, mindegy milyen különös volt is az. Még egy olyan kijelentést sem kérdőjeleztek volna meg, mely hátrányosan befolyásolja a tibetiek túlélési esélyeit, mint amilyen Rinpocse azon kijelentése volt, hogy a kínai országút a tibeti emberek javát, gazdasági jóllétét szolgálja.

Egy az UNI-nak adott interjúban Rinpocse azt a kijelentést tette (mely véleményem szerint egyáltalán nem igaz), hogy a tibeti kérdés még a Dalai Láma számára sem bír elsőrendű fontossággal. Rinpocse azt mondta, hogy bármely elnökkel, vagy a világ bármely vezetőjével lebonyolított találkozója során a Dalai Láma elsősorban az emberi értékekre helyezi a hangsúlyt, másodsorban a vallási harmóniára, és csak azután a tibeti kérdésre, mely csupán harmadrendű fontossággal bír számára, a világon bárkivel találkozzon is, legyen az Obama miniszterelnök, egy kisgyermek, vagy egy koldus az utcán.

Úgy gondolom ha valaki számára csupán harmadrendű fontossággal bír a tibeti kultúra elpusztítása, népének gyilkolása és elnyomása, földjének gátlástalan kizsákmányolása, az talán megmagyarázza, hogy Rinpocse miért emeli fel rendszeresen a szavát a Kína ellen tüntető tibeti aktivisták ellen. Valamint azt is megmagyarázza, hogy Rinpocse miért volt látható az Európa TV-ben 2006-ban, egy svájci vállalat, a Syngenta elleni tüntetés vezetőjeként Indiában, mely egy főbb agráripari vállalat, ami ellen az indiai környezetvédők tüntetnek.
Jamyang Norbu

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb