Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kiutasították Tibetet - A kormányrendelet alapján a Dalai Láma sem léphetne hazánkba

2008. augusztus 29./Buadpest/Magyar Hírlap/TibetPress

Egy decemberi kormányrendelet értelmében nem léphetnek be Magyarországra, és nem tartózkodhatnak az ország területén az emigráns tibeti közösség tagjai. A kormánydöntés miatt elviekben a Dalai Láma sem látogathatna hazánkba.

Csögyal Tenzin abban bízik, hogy a szabály csak egy tévedés következménye. A hatóságok szerint szó sincs tévedésről.

Kiutasították Magyarországról a hat éve törvényesen Magyarországon tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesnek – annak ellenére, hogy a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét – szeptember 8-ig el kell hagynia Magyarország területét.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) határozata egy 2007. decemberi kormányrendeletre hivatkozik, amely azt tartalmazza, hogy Budapest mely külföldi okmányokat ismeri el a Magyarországra beutazni kívánó, harmadik országból érkezők tekintetében. A rendelet második mellékletében tételesen felsorolt okmányok között nem szerepel az indiai kormányzat által az ott élő tibeti emigránsok számára kiállított "személyazonossági igazolás". Mivel Tibet jelenleg Kína része, a menekült és emigrációban élő tibetiek hontalanok, így ezzel az indiai dokumentummal igazolhatják magukat, és utazhatnak világszerte.

Ezzel a sárga színű igazolvánnyal utazik például minden gond nélkül a Dalai Láma is, így – ha a szabályozáson nem változtatnak – jelen pillanatban a Nobel-békedíjas tibeti vezető sem léphet Magyarország területére.

"Nem látok szándékosságot, inkább csak tévedést a lépés mögött" – mondta lapunknak Csögyal Tenzin. A volt tibeti parlamenti képviselő fellebbezett a határozat ellen, s bízik abban, hogy az ügy megoldódik. Erre van némi esély. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jelezte, egy szakértői csoport hamarosan megvitatja a kérdést, bár, mint ahogy egy tisztviselőjük lapunknak elmondta, "szó sincs tévedésről", azaz a decemberi kormányrendelet felsorolásából nem véletlenül maradt ki a tibetieket igazoló indiai dokumentum. Hivatalos választ lapzártáig nem kaptunk az ügyben a minisztériumtól.

"Ha mégsem változtatnának a határozaton, az egyben a tibeti kultúra kiszorulását jelentené Magyarországról – magyarázta Csögyal Tenzin –, mivel Kínából csak propaganda szinten juthatna a Tibet-ügy Magyarországra."

Ahhoz, hogy a hat éve Magyarországon élő Csögyal Tenzin munkája mit jelent a magyar kultúrának csak egy adalék: a tibeti buddhista szerzetes hamarosan befejezi az első tibeti–magyar nagyszótár összeállítását.
Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb