Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kisebb incidensek kísérték az olimpiai fáklyás váltófutást dél-koreai szakaszát

2008. április 27./vasárnap/Szöül/MTI/AP/AFP/Reuters/TibetPress

Kisebb incidensek, tüntetések és dulakodások kísérték vasárnap az olimpiai fáklya váltófutásának dél-koreai szakaszát; a szöuli staféta kezdete előtt egy férfi megpróbálta felgyújtani magát, tiltakozásul a Kínába menekült észak-koreaiakkal szembeni bánásmód miatt.

A jelentős létszámfölényben lévő Kína-barát tüntetők, köztük számos Dél-Koreában tanuló diák, vizes palackokkal, fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a nyári olimpia pekingi helyszíne, az emberi jogok kínai helyzete és a Kínába szökött észak-koreaiak megalázó életkörülményei ellen tiltakozókat. A csetepatéban megsérült egy helyi újság fotóriportere, akit fejen talált egy elhajított kődarab.

A szöuli Olimpiai park közelében kitört dulakodásnak rohamrendőrök vetettek véget, más sérülésekről és őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés.

A váltófutás kezdete előtt egy órával egy magát észak-koreai menekültnek mondó, középkorú férfi benzinnel lelocsolta és megpróbálta felgyújtani magát, de a rendőrök még idejében lefogták - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség szemtanúkra hivatkozva. A férfi állítólag a Kínába menekült és ott - a kitoloncolás vagy bebörtönzés veszélye miatt - bujkálásra kényszerülő észak-koreaiak helyzetére akarta felhívni a figyelmet. Más források szerint azután szánta el magát elkeseredett tettére, hogy az Észak-Koreában halálra ítélt fivére megmentésére indított nyilvános kampánya nem járt sikerrel. Testvérére kémkedés vádjával szabták ki a legsúlyosabb büntetést, miután titokban találkoztak Kínában.

Közvetlenül azután, hogy a staféta elindult 24 kilométeres útjára az 1988-as szöuli nyári olimpiai játékok tiszteletére kialakított Olimpiai parkból, egy tüntető az olimpiai fáklya felé rohant és megpróbált kibontani egy transzparenst, amely az észak-koreai menekültek emberi jogainak tiszteletben tartására szólította fel Kínát. A fáklyát őrző rendőrök rögtön elhurcolták a rendbontót. A városközpontba vezető úton egy másik észak-koreai menekült is kísérletet tett a váltófutás feltartóztatására, de őrizetbe vették.

A városházáig tartó staféta biztonságára több mint 8000 rohamrendőr ügyelt a dél-koreai fővárosban, mivel többféle csoport is tüntetést jelentett be. A tiltakozásra készülők között volt egy olyan szervezet is, amely azért küzd, hogy Kína ne telepítse vissza erővel a területére érkező észak-koreai menekülteket.

Pekingben később bejelentették, hogy az olimpiai láng megérkezett az észak-koreai fővárosba helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka. A kommunista ország fennállása óta most először halad majd át az olimpiai fáklya a Koreai-félsziget északi részén. A láng útjának észak-koreai szakaszáért felelős bizottság alelnöke korábban azt mondta, hogy Phenjan "le fogja nyűgözni a világot" a váltófutás megszervezésével. A hírek szerint több százezren kísérik majd figyelemmel a láng útját a 12 kilométer hosszú, különlegesen feldíszített útszakasz mentén.

Az olimpiai láng világ körüli útjának több korábbi szakaszán tiltakoztak tüntetők Kína tibeti politikája ellen. Az észak-koreai váltófutás valószínűleg zavartalan lesz, mert a phenjani önkényuralmi rendszer nem tűr meg ellenzéket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb