Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínát támogató tüntetés Párizsban

2008. április 19./szombat/Párizs/MTI/TibetPress

Több száz, a pekingi olimpiát támogató kínai tüntetett szombaton Párizsban, elítélve Franciaország álláspontját Tibetről, a megnyitóünnepség kilátásba helyezett bojkottját, valamint a francia média "félretájékoztatását" a tibeti helyzetről.

A francia főváros központjában, a République téren összegyűlt kínaiak annak a fogyatékos sportolónak a fotóját tartották fel, aki az olimpiai láng botrányt övező párizsi körútján tartotta a fáklyát, miközben "Peking, Olimpia" jelszót skandáltak. Többen "Egy Kína, egy család" és "Az olimpia híd legyen, ne pedig fal!" feliratú pólót viseltek.

A francia olimpiai bizottság elnöke a héten nem járult hozzá, hogy az emberi jogok támogatásának céljával "Egy jobb világért" feliratú jelvényt hordjanak az ország sportolói a pekingi játékokon. Döntését francia sportvezetők és politikusok keményen bírálták. Erre válaszul a tüntetők egy része "Egy jobb világért, elég az előítéletekből" feliratú táblával vonult fel.

A Franciaországban élő kínai szervezők az arra sétálóknak röplapokat osztottak szét, amelyből az derült ki, hogy azt szeretnék, ha "végre kiderülne az igazság Kínáról és Tibetről". Szerintük "számos nyugati médium hamis információkat terjeszt Kínáról", ezért céljuk "megismertetni az igazi Kínát, amelyikről a média nem beszél".

Az egyik szervező, Jingsong Zen mérnök a France Info hírrádióban elmondta: 1989-ben együtt tüntetett a franciákkal hazája kormánya ellen a Tienanmen téren történt véres megtorlás miatt. Most viszont szerinte más a helyzet. Az a probléma, hogy a francia média egymással szembeállítja a kínai népet és annak kormányát, pedig a tibeti helyzetet illetően teljes egyetértésben vannak. Ezt bizonyítják a tüntetések is - állította a szervező.

Ezzel párhuzamosan több ezren tüntettek a közép-kínai Vuhanban (
Wuhan
) a Carrefour francia üzletlánc helyi áruháza előtt tiltakozva Párizs Tibettel és a nyári olimpiai játékokkal kapcsolatos politikája miatt, és a francia termékek bojkottjára szólítottak fel. Pekingben is volt két kisebb tiltakozás Franciaország nagykövetségénél, illetve a Francia Intézetnél.

A francia média tudósításai szerint a többségében fiatal tiltakozók nyugodtak és jól szervezettek voltak. Az olimpiai láng párizsi stafétájának botrányos kimenetele, valamint az olimpia megnyitó ünnepségének kilátásba helyezett francia bojkottja óta fordult hűvösre Franciaország kapcsolata Kínával.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb