Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínának új fenyegetéssel kell szembe néznie; a twitterező Dalai Lámával

2010. július 27./Sri Lanka Guardian/WTN/TibetPress

2010. július 25.
A kínai nemzeti biztonságiaknak egy újfajta fenyegetéssel kell szembe nézniük. Őszentsége a Dalai Láma internetes párbeszédbe kezdett az érdeklődő kínai és tibeti emberekkel. A kínai  író Wand Lixiong van ebben Őszentsége segtségére, aki jelenleg az Egyesült Államokban él feleségével, Woserrel a híres Amerikába emigrált tibeti írónővel. A Dalai láma twitter üzeneteit, Őszentsége új kínai blogján a @dailalamacn-on lehet elérni.

A kérdéseket előzetesen be kell nyújtani és a Dalai Láma tanácsadői segítségével 10 kérdést kiválaszt, majd megválaszolja őket. Eddig két alkalommal volt lehetőség erre. Először május 21-én, majd július 19-én, mely alkalmakkor 326 kérdés érkezett hozzá.
A Szabad Ázsia Rádió közétette a feltett kérdéseket, amelyekre Őszentsége a Dalai Láma általában röviden válaszolt.

Ime néhány a válaszaiból:
"A tibeti autonómia kifejezés arra utal, hogy
tibetiek etnikai csoportja többségben, míg a többi nemzetiségi
csoport kisebbségben van. Ha nem így lenne a helyzet, az autonómia kifejezésnek
nem lenne értelme."

A Dalai Láma reméli, hogy a kínaiak és a tibetiek nagy családja barátságban fog élni egymás mellett,
mintahogyan tették azt több mint ezer éven át. Szeretné, ha a Kínában élő összes nemzetiségi csoport békében és egyenlőségben élne egymás mellett.

A Dalai láma visszautasította az őt érő, Nagy Tibet elvének vádját, mely kizárólag Peking propagandája." Sosem emeltünk szót a Nagy Tibetért. Ezt a címkét a Kínai Kommunista Párt akasztotta ránk. A mi célunk az, hogy a tibeti nyelvet beszélő és író embereknek meglegyen a joguk ahhoz, hogy megvédhessék és fejleszthessék hagyományukat és kultúrájukat, ugyanúgy, mint ahogy gazdasági fejlődésüket is.

Nem ő az egyedüli, aki megtestesíti a tibeti lelket. Az elmúlt tíz évben már félig visszavonultan látta el feladatát. A fő politikai döntéseket a tibeti száműzöttek által megválasztott kormány és parlament hozza meg. Őszentsége eltávozása után ugyanez az eljárás marad.

A tanácsadók ötezer főre becsülik azok számát, akik nyomon követik a bejegyzéseket, és közel 500 főre, akik kérdéseket is feltesznek. A Kínai hatóságok megpróbálták beszüntetni a kapcsolattartás lehetőségét. A kosmány Kevésbé aggódik a han kínaiakkal folytatott párbeszédek miatt, annál inkább retteg a tibetiekkel történő kapcsolatok miatt. Az internet-hozzáférhetőség Tibetben szabadabb, mint Újguriában (Xinjiang).
Miután kiderült, hogy a müncheni székhelyű Újgur Világ Kongresszussal (World Uighur Congress) interneten keresztül álltak kapcsolatban az Újguriában élő támogatói, a kínai kormány számos megszorítással súlytotta
az internet felhasználást.
B. Raman

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb