Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai ügyvéd beszédében támogatta a „valós autonómiát” Tibetben

2008. november 13. /csütörtök/Tibet.net/GG/Free Tibet Blog/TibetPress

Az emberi jogok védelmével kapcsolatos törekvéseiről ismert kínai ügyvéd, Zhu Jiuhu erősen támogatta a Dalai Láma valós autonómiáért folyó küzdelmét, és előrelátó gondolatait arról, hogy az kölcsönös hasznot és barátságot eredményezhetne a tibeti és a kínai emberek között.

Zhu Jiuhu, pekingi ügyvéd egyetértését fejezte ki Tibet valós autonómiájával szemben, miközben védte az ügyfelét, Chen Daojunt, kínai írót, akit azért ítéltek el, mert felbujtó, szeparatista tevékenységet folytatott egy bírósági tárgyaláson, november 5-én Chengduban.

Védőbeszédében, Zhu Jiuhu arról is beszélt, hogy támogatja a Dalai Láma március 28-án mondott üzenetét a kínai kormánynak és a kínai embereknek, „Őszentsége tisztán elmondta, hogy ő egy jelentőségteljes, valós autonómiát kér hazájának, a Kínai Népköztársasággal együttműködve, és nem különválva.”

Továbbá osztotta a Dalai Láma aggodalmait a tibeti buddhista kultúra megóvásával, a tibeti nyelv megőrzésével, a tibeti emberek egyedülálló identitásával valamint Tibet ökoszisztémájával kapcsolatban, mely nem mellesleg Ázsia legjelentősebb vízforrása. Azt mondta, ezek a dolgok megvalósulhatnak, de csak akkor, ha a tibetieknek valódi és jelentőségteljes területi autonómiát biztosítanak, ahogyan azt a Kínai Népköztársaság alkotmánya is jegyzi.

Zhu Jiuhu szerint a Dalai Láma valós autonómiáért való folyamodása összefér a kínai alkotmánnyal, és Deng Xiaoping politikája igazi nemzeti területi autonómiát nyújt minden etnikai kisebbségi területnek. Helytelenítette az állam alaptalan vádjait a Dalai Lámával szemben, melyeket a márciusi eseményeket követően hangoztattak. Jiuhu azt mondta, a nemzetközi közösség, beleértve számos állami kormányt világszerte, határozottan kiálltak amellett, hogy őszentsége a Dalai Láma valós autonómiát követel és nem függetlenséget.

Zhao Dagong, kínai másként gondolkodó író dicsérte Zhu bátorságát és tettrekészségét, amiért pártolta a Dalai Láma álláspontjait.

Korábban a kínai értelmiségiek és ügyvédek már kifejezésre juttatták hasonló nézeteiket Tibet autonómiájával kapcsolatban, és arra kérték a kínai kormányt, hogy hozzanak határozatot Tibet ügyéről egy jelentőségteljes párbeszéd keretein belül.
Zhu Jiuhu ügyvéd jól ismert az emberi jogokért tett erőfeszítései által. 2005-ben Öt évre illegálisan bebörtönözték, amiért Gao Zhishengnek asszisztált egy Nyugat-Shaanxi olajmezővel kapcsolatos ügyben.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb