Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai tintafestészeti kiállítás Budapesten

2009. október 13. /kultura.hu/Eastinfo/TibetPress

Ink, Not Ink címmel Kína legjelentősebb tus- és tintafestő művészeinek reprezentatív alkotásaiból nyílt tárlat hétfőn Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

(MTI) - Az október 25-éig látható kiállítás a Kínai kulturális fesztivál Magyarországon című programsorozat második nagyszabású eseménye - mondta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára a megnyitón. Balogh Gyula emlékeztetett arra, hogy a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából szervezett kulturális eseménysorozat szeptember végén kezdődött egy kínai filmfesztivállal.

"Éljünk bármilyen távol a világban, jó szándékainkban, a harmónia iránti vágyainkban azonosak vagyunk. Legkönnyebb megérteni ezt a művészet nyelvén, annak szempontrendszeréből" - tette hozzá a szakállamtitkár, aki szerint a kulturális rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy a két ország barátsága elmélyüljön. "Létezik persze eltérő szemléletmód különböző tradíciójú népek között, de az élet kulcskérdéseire mindnyájan találunk azonos válaszokat" - vélekedett Balogh Gyula, rámutatva: erre jó példa volt a Kínában Szabadság, szerelem címmel megrendezett magyar kulturális évad.
  
A szakállamtitkár elmondta: a tus- és tintafestészetnek Kínában történelmi hagyományai vannak, ám a Mezőgazdasági Múzeumban kortárs alkotók művei láthatók. A kiállított műveket leginkább Kína robbanásszerű fejlődése ihlette, valamint számos olyan alkotás is látható, amely a globalizált világ kihívásaira keres válaszokat.

A megnyitón részt vett Vang Ven-csang (Wang Wenzhang), a Kínai Népköztársaság Kulturális Minisztériumának miniszterhelyettese, aki beszédében felidézte, hogy idén ünneplik a Kínai Népköztársaság megalapításának 60. évfordulóját is. Hozzáfűzte: a kiállításon a magyar múzeumlátogatók is megláthatják, hogy Kína kortárs művészei milyen újszerű gondolkodásmóddal, filozófiával ábrázolják egy nagy hagyományokkal rendelkező művészeti ágban a modern életet.
  
A miniszterhelyettes, aki a művészeteket egy ezervirágú fához hasonlította, kifejtette: jövőre Sanghaj rendezi a világkiállítást, amelynek keretében Magyarország "magyar napot" tarthat. "Szeretnénk, ha minél több magyar kulturális eseményre kerülne sor" - tette hozzá a miniszterhelyettes, megjegyezve: a globalizált világban még fontosabb a kulturális sokszínűség megőrzése.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb