Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai sajtó: a Nyugat nem tudja elviselni Kína felemelkedését

2010. október 11./MTI/TibetPress

 Nyugat nem tudja elviselni Kína felemelkedésének gondolatát - írták a hétfői kínai lapok azzal kapcsolatban, hogy Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) ismert kínai ellenzéki nyerte el az idei Nobel-békedíjat.

Az állami ellenőrzésű médiumokban megjelent vélemények szerint a díj odaítélése azt mutatja, hogy a Nyugat tart Kína egyre növekvő gazdagságától és hatalmától. "A másképpen gondolkodó Liu Hsziao-po kitüntetésével egyszerűen az előítéletüket fejezték ki, a döntés mögött a kínai felemelkedéstől, a kínai modelltől való rettegés húzódik" - írta az angol nyelvű Global Times. A lap úgy véli, ha teljesítenék Liu követeléseit a többpártrendszerre vonatkozóan, "Kína az egykori Szovjetunió vagy Jugoszlávia sorsára jutna, és rövid időn belül összeomlana".

A pekingi kormány legfőbb angol nyelvű szócsövének tekinthető China Daily kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Liu kitüntetése "a Kína megfékezését célzó titkos terv része" volt, és azzal beavatkoztak a kínai belügyekbe. "Egyesek talán arra számítanak, hogy egy ilyen díj belső változásokat indíthat el Kínában. Valójában azonban kevés hatása lehet azon kívül, hogy rávilágít a Nyugat és Kína között húzódó mély ideológiai szakadékra" - olvasható az újságban.

Az éppen Japánban tartózkodó Dalai Láma bírálta Peking reakcióját a Nobel-békedíj ügyében. A kínai kormány "egyáltalán nem tartja tiszteletben a különböző véleményeket" - mondta a tibeti buddhisták száműzetésben élő vezetője a tokiói Narita repülőtéren. "A kínai népet csak úgy lehet megmenteni, ha a nyitott és transzparens társadalom irányába kezdenek elmozdulni. Ám egyes keményvonalas politikusokat visszaveti a régimódi, haladásellenes gondolkodásmód" - idézte a Kyodo japán hírügynökség a Dalai Lámát, aki 1989-ben maga is elnyerte az oslói Nobel-békedíj Bizottság kitüntetését.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet szerint a kínai állambiztonsági hatóságok megtiltották Liu Hsziao-po feleségének, Liu Hsziának (Liu Xia), hogy kapcsolatba lépjen a barátaival vagy a sajtóval. Pekingi otthonát csak rendőrautó kíséretében hagyhatja el.

Más jogvédők arról számoltak be, hogy a Nobel-békedíj nyertesének pénteki bejelentése óta több másként gondolkodót őrizetbe vettek Kínában. A Charta 2008 több aláíróját például házi őrizetbe helyezték vagy más módon zaklatták a hatóságok.

Liu volt a demokráciát követelő kiáltvány egyik szerzője, emiatt ítélték tavaly decemberben államellenes felforgatás címén 11 év börtönre.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb