Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kinai rendőrök „lelőtték a szerzetest, utána eloltották” (Telegraph)

2009. február 27./péntek/Telegraph/TibetPress

A kínai rendőrség emberei lelőttek egy égő szerzetest, utána eloltották. Nyilatkozta a Szabad Tibetért mozgalom képviselője.
Tibetet támogató Szabad Tibetért csoport nem tud a tiltakozó szerzetes állapotáról, annak szecsuán tartománybeli akciója után.

A szerzetes a tibeti újévi eseményekkel kapcsolatos tiltakozásként hajtotta végre tettét Szecsuán tartomány Aba megyéjében a Szabad Tibetért társaság szerint. Ez a terület volt a tavaly márciusi tiltakozó megmozdulásokban egyik leginkább érintett.

A Szabad Tibetért társaság szerint szemtanuk látták a húszas éveiben járó Tapét, ahogy a Kirti kolostorból a város központja felé tart. Egy kézzel készített tibeti zászló volt nála, amin a Dalai Láma képe volt középen.

„Leöntötte magát benzinnel, a Fegyveres Rendőrség emberei nem tudtak közel menni hozzá, mert égett” - nyilatkozta Matt Whitticase, a társaság szóvivője. „A közelben lévők hallották a lövéseket. Tape a földre esett, a rendőrök pedig eloltották a tüzet. Utána azonnal egy szállítóautóba tették, és ismeretlen helyre szállították. Jelenlegi állapotáról nincs információnk. „

A történetre nincs közvetlen bizonyíték, de Whitticase szerint a társaság három, egymástól független tanútól is hallott a történtekről. A tibetiek szigorú büntetésben részesülnek, ha az ilyen esetekről információt adnak ki külföldieknek.

Továbbá azt említette, hogy körülbelül nyolcszáz szerzetes, beszámolók szerint, elment Tape falujába Trinkinbe, imákat mondani érte, ők halottnak tartják őt.Tavaly tibeti menekültektől lehetett arról tudomást szerezni, hogy a rendőrök agyonlőttek több tiltakozót Aba megyében. Aktivisták megrázó képeket hoztak nyilvánosságra öt áldozatról, azok nevével együtt.

A kínai hivatalos sajtó erre reagálva, azt állította, a rendőrök önvédelemből lőttek sebesüléseket okozva a „zavargóknak”.

A Quinghai tartománybeli Lutsang kolostor több mint száz szerzetese tart gyertyás virrasztást, és tiltakozó felvonulást szerdán, - udtuk meg ma az Egyesült Államok kormánya által támogatott Szabad Ázsia rádiótól.

Tania Branigan


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb