Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai negyed

2011 június 29. /Új Szó.com/TibetPress

A kínai és a magyar miniszterelnök szívélyes légkörben tárgyalt Budapesten, az eredmény: egymilliárd eurós hitelkeret, magyar állampapírok vásárlása, regionális logisztikai központ ígérete.

Kína Orbán Viktor külföldi kedvence lett: kelet kapuja, Peking hídfőállása lennénk. A nyitásnak lehetnek értelmes, hasznos fejleményei, ha kigondolt országstratégia áll mögötte.

Ha nem a gyors haszon számít, távlat, türelem, kamatlábméret nélkül.

Üzlet Kínával - jellemzően erős indulatok a magyar közérzületben, véleménykavalkádban. Kétféle szélsőség, mint annyiszor, íme: Feltétlen ujjongás (na, most alávágunk a hálátlan, bankárfejformájú Nyugatnak).

Szinte gyász (eladtuk a hazát a bóvliárusoknak és kapitálkommunistáknak).

Első jobbról, a második balról. Kínai kommunista vadkapitalizmust éltető jobb fél, kínai gazdasági expanziótól óvó, idegenellenes balhangok. Megint a szokott zagyvaság, minden logikát nélkülöző, hitalapú vélemény-helycsere.

Persze voltak Fidesz-fordulatok is, rendőri túlzások, tüntetőleg. Brüsszel nem lesz az új Moszkvánk, Peking lesz az, hála a sok hitelnek, plusz Petőfi. (Szabadság, szerelem: a vers is szóba kerül Orbán dicséretében - Kínával kapcsolatban! Itt mondani bármit lehet, meg az ellenkezőjét is. Free Tibet a Teve utcában, a politika két vállra fekteti a nyelvet. A szavak értelme: alárendelve. Reálpolitikának mondják.) A kérdés az: ami jó Kínának, nálunk kinek jó? Keveseknek csak? Néhány nagynak a tűz közelében vagy szétterül a kínai segítség, bármilyen segítség? Milyen lesz az ország? Gazdag nagyvállalkozóknak kedvező, ahol kuss a munkavállalóknak, ahol az adók, a támogatások mindig a legerősebbeknek mennek, akik kézben tartják a kicsiket, gyengéket? Ők meg a mesét, a látványt kapják cserébe.
Vagy leszünk egyszer igazán polgárian közép-európaiak? A szomszédokkal való szoros együttműködéssel, gazdaságban, kultúrában. Amikor nem a megaberuházások, az ingatlanfejlesztések, régiós logisztikai és pénzügyi központok ábrándja határoz meg mindent. Hanem az oktatás, a mezőgazdaság, a biotermelés, a környezetóvás, a sok kicsi megerősítése, termálvíz (de nem egyforma welnessóriások buta beruházásai) - szóval valami sajátos, halk, lassú, nyugodt skandináv irány, finn rokonságtöltetekkel. Igen, Kert-Magyarország, rendes kertszomszédokkal. De ez messzebb van, mint Kína.

Szombathy Pál
A szerző magyarországi publicista

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb