Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai munkavállalalók kiszorítják Csamdo prefektúrából az ott élő tibeti embereket/HUNG

2020. június 16./rfa.org/TibetPress

forrás/source


Kínai lakótömbök a tibeti Csamdóban, betelepített kínai munkások számára/TibetPress képarchívum

A kínai kormány nagy infrastrukturális projektjeibe bekapcsolt kínai munkások nemcsak felépítik például Csamdo prefektúrában gombamódra szaporodó lakótelepeket: ha már ott vannak, rengetegen maradnak is. Az utóbbi négy évben lejátszódó folyamat azt mutatja, ezzel kiszorítják az ottani tibeti lakosokat.

„Sok kínai költözött tibeti térségekbe, és számuk már meghaladja a Csamdóban élõ tibetiek számát” - mondta egy helyi, anonimitást kérő helyi lakos az RFA Tibeti Szolgálatának.

„Csamdo egy jellemzően tibeti lakosságú régió, amely gazdag termőföldjeiről" - mondta Shidey Dawa, az indiai székhelyű Tibeti Politikai Intézet Dharamsala kutatója. A kínaiak azzal indokolják a betelepítéseket, hogy ez része a szegénység felszámolására irányuló programnak.

"A hivatalos kínai források szerint 2016 óta legalább 26 000 tibeti vándorolt Csamdóból a közeli Lhászai területekre, ám a nem hivatalos verzió szerint ennél is több új lakó érkezett" - mondta Dawa. Hozzáfűzte: "A kínai kormány azzal érvel, hogy infrastrukturális projekteket hajt végre. Ez a terv azonban valójában a tibeti kultúra és identitás megsemmisítésének kísérlete."

A 2014–2015-ben elindított áttelepítési program keretében a hatóságok már a tibeti autonóm régió legkeletibb, leginkább elszegényedett részén, tibeti lakosok ezreinek kérelmét utasították vissza, hogy a Lhásza közelében lévő területre költözzenek, ahol nagyobb eséllyel foglalkoztatási lehetőségekhez juthatnának. A Markham és Gongjo megyékből kényszerített családok új települési területei között szerepel a Lhásza-megye Toelung Decsen, Tagce, Maldo Gongkar és Phenpo Lhundrub megyék.

"A tibeti embereket a falvaikból apró, dobozszerű házakba költöztetik, és nem veszik figyelembe, hogy ezzel teljesen életszerűtlen helyzetbe kényszerítik őket" - mondta egy másik, szintén anonimitást kérő tibeti forrás. Csamdóban a kínai nyelv ismerete alkalmazási feltétel. E nélkül még az üzletekben és szállodákban is nehéz munkát találni."

Csamdo prefektúrában tibeti családok százai állandó tartózkodási hely nélkül maradtak, miután törölték őket a lakosok listájáról. A négyezer család, amelyek Csamdo Markham (kín. Mangkang) és Gongjo (kin. Gongjue) megyékben kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, mert egyrészt munka nélkül maradtak, másrészt a kínai hatóságok tiltják, hogy visszaköltözzenek szülőhelyükre.
(Richard Finney)Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb