Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai magasrangú tisztségviselők tibetieket látogattak meg Csinghajban és Szecsuánban, propagandakampány keretén belül/HUNG

2020. szeptember 17. / save.tibet.org/TibetPress

forrás


Vang Jang látogatása egy tibeti iskolában, Csinghaiban/kép/TibetPress

A múlt hónapban Pekingben tartott magas szintű találkozón Kína legfelsőbb vezetői elhatározták, hogy folytatják a tibetiek teljes ellenőrzésének és asszimilációjának politikáját, így a kínai tisztviselők fenyegető üzenetet vitték Tibetbe.

Két magas rangú kínai tisztviselő, Vang Jang, a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferencia elnöke és Jou Csuan, a Központi Egyesült Front Munkaügyi Minisztériumának minisztere Csinghaiba és Szecsuanba látogattak a Tibetet érintő propagandakampány részeként, konkrétan a VII. Tibeti Munkafórum ülésére.

Ezenkívül a tibeti autonóm régióban és két másik tibeti területen, Junnanban és Gansuban, workshopokat szerveztek, „tanulmányozni a VII. Közponi Tibeti Munkafórum szellemét”.

Mindezen találkozókon az uralkodó téma a Fórum „vezérelveinek megértésére tett erőfeszítések jelentősége” volt, és azok „végrehajtása elsődleges politikai feladatukként jelenleg és a jövőben is.”.

A VII. Tibeti Munkafórumra a Kína fővárosában került sor augusztus 28–29-én.  Szi Csin-ping kínai elnök vezette a fórumot, miközben azon a politikai bizottság  állandó bizottsága is részt vett, teljes létszámban, jelezve az ülés fontosságát.

Tisztviselők látogatása
Vang kétnapos látogatást tett Csinghai tartományban 2020. szeptember 14-15. között, amelynek során meglátogatta Golok (kín. Guolou) tibeti autonóm prefektúrát,  valamint a Nemzetiségek Iskoláját, megtekintette a szegénység enyhítésére irányuló projektet, a vallási intézményeket, valamint a TV-t és a rádió állomásokat.

Találkozott a prefektúra népi kongresszusának, politikai konzultatív konferenciájának, az Egyesült Front Munkaügyi Osztályának munkatársaival, valamint vallási ügyeket intéző tisztviselőkkel is. Szimpóziumot is tartott a prefektúrában.  Csinghai két hagyományos tibeti régiókból áll, Amdo és Kham.
Ugyanezen a két napon Jou Csuan ellátogatott Szecsuán tartományba, és megbeszéléseket folytatott a tartományi párt- és kormány vezetőkkel. Csengdu városának intézményeit is meglátogatta, köztük egy kisebbségi jogi segítségnyújtó központot.

Érdekes módon az állami média arról számolt be, hogy Szithar tibeti vezető párttisztviselő, aki jelenleg a Közép-Tibeti Munkaügyi Koordinációs Csoport Hivatalának igazgatóhelyettese, elkísérte őt a szecsuáni útra. Szithar korábban miniszterelnök-helyettes volt az Egyesült Front  Munkaügyi Minisztériumában, és a Dalai Láma követeivel folytatott központi párbeszéd során 2002–2010 közötti időszakban, szerves szerepet játszott a kínai kormánycsapatban.

A szecsuáni üléseken részt vett Teng Hsziao-gang, a Szecsuán Pártbizottság párttitkár-helyettese is, aki 2013. és 2017. között a TAR-ban töltött be ugyanilyen pozíciót. Tenget különösképpen összefüggésbe hozták a TAR biztonsági helyzetének romlásával az ott töltött ideje alatt. Szecsuánnak két prefektúrája van, Kardze (kin. Ganzi) és Ngaba (kin. Aba), amelyek a Liangsan Ji Autonóm Prefektúra Muli megyéjével együtt Tibet hagyományos Kham és Amdo régióinak részei.

Junnan és Gansu
Junnanban a tartományi Egyesült Front Munkaügyi Osztálya szeptember 13-án Kunmingban összehívta a Tibeti Buddhista Bizottság ülését. Zhang Guohua, a Tartományi Pártbizottság állandó bizottságának tagja és a junnani Egyesült Munkaügyi Front Minisztériumának minisztere arra kérte a tibetieket, hogy tanulmányozzák és valósítsák meg a Tibeti Munkafórum szellemét, és külön kiemelte „Szi Csin-ping főtitkár fontos beszédét". Junnannak van egy prefektúrája, a Decsen (kin. Diqing) Tibeti Autonóm Prefektúra, amely hagyományosan Tibet Kham régiójának része.

Gansuban, megbízta Tang Renjian kormányzó elnököt, hogy tanulmányozza a Fórum szellemiségét. A kínai állami média kijelentette: "A VII. Központi Tibeti Munkafórumon hangsúlyozták, hogy Hszi Csin-ping főtitkár fontos beszéde mélyrehatóan tisztázta a párt, Tibet kormányzására vonatkozó stratégiáját az elkövetkező időben, valamint "a tibeti régióban a tibeti munkát irányító programtervezet fontosságát". A Gansuban található Kanlho (kin. Gannan) tibeti autonóm prefektúra hagyományosan Tibet Amdo régiójának része.

Tibet stratégiai jelentősége
A látogatás során, TAR-ban számos olyan találkozót tartottak, amelyek során a tisztviselők kiemelték a VII. Tibeti Munkafórum fontosságát. A Tibeti Autonóm Régió (TAR) alapításának 55. évfordulója alkalmából Tibet fővárosában, Lhászában szeptember 4-én tartott rendezvényen Vu Csing-jie, a TAR párttitkára kiemelte a Fórum fontosságát.

A kínai állami média arról számolt be, hogy Vu azt mondta az összejövetelen, „hogy a Központi Bizottság által tartott VII. Tibeti Munka Fórum szimpóziuma, a Párt Központi Bizottságának stratégiai és átfogó megfontolásain alapult, amelynek középpontjában Szi Jin-ping elvtárs állt”. Vu hozzátette: "Különösen azért hívták össze a fórumot, hogy megtervezzék a tibeti munka népszerűsítését a következő időszakban, és megrajzolják Tibet új szocialista modernizációjának tervét."

Vu elismerte Tibet stratégiai fontosságát Kína számára azzal is, hogy a találkozón elmondta, hogy a fórum „teljes mértékben bemutatja a tibeti munka fontos stratégiai helyzetét a párt és az ország általános helyzetében”.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb