Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai kémprogramot fogtak magyar kamerákban

2009. szeptember 9. /Index/Free Tibet blog/TibetPress

A kínai internetcenzúrát irányító Green Dam programot találták meg egy magyar vállalkozásnál, a térfigyelő kamerákat felügyelő rendszerben. A kémprogram a mentett fájlokat és a kamerák képeit is képes volt Kínába továbbítani.

A nyár egyik legnagyobb port felkavaró híre volt informatikai-biztonságtechnikai körökben a gyorsan hírhedtté vált kínai webes szűrőprogram, a Green Dam bevezetése [1], majd a szabályozás enyhítése [2] (az első hírek szerint a kínai kormányzat minden felhasználó számára kötelezővé tette volna a programot, de végül csak iskolákban és netcafékban vezették be). A szűrő elvileg a pornót és egyéb, a kormány szerint káros tartalmakat tartja távol a felhasználóktól, biztonságtechnikai szakemberek szerint azonban a cenzúra mellett kémprogramként is működik, adatokat gyűjt a netezési szokásokról, meglátogatott oldalakról.

Úgy tűnik, az ázsiai ország nem csupán saját országainak cégeit és állampolgárait szeretné megfigyelni: a Sunbelt antivírus cég jelentette, hogy egyik viszonteladója egy magyar vállalkozás hálózati, IP-térfigyelő biztonsági kamerák eszközmeghajtóiban fedezte fel a Green Damet. A kamerákat felszerelő céghez az ügyfél gyakori panasszal érkezett: különböző fájlok mentésekor sok esetben lelassult, illetve lefagyott a kliens oldali gép, gyakran a teljes rendszer is. Hasonló jelenség történt nyomtatási parancs kiadásakor is.

Az év eleje óta húzódó ügynek akkor lett vége, amikor a viszonteladó a korábbi antivírus helyére egy újat telepített, és az el is kapta a rendszerben a kártevőt. Mint kiderült, a Green Dam az IP-kamerák felügyeletét ellátó szoftverben volt elrejtve és nem csupán a mentett és kinyomtatott fájlokat, de a kamerák által rögzített képet is képes volt Kínába továbbítani.

„A kínai kormány szerint a Green Dam célja az erőszakos tartalmak visszaszorítása révén az internetezők, elsősorban a fiatalok védelme. A szoftver azonban hasonlóan működik a klasszikus jelszófigyelő alkalmazásokhoz, mint például a hírhedt Zbot: minden tartalmat képes megfigyelni, illetve továbbítani megbízójának.” – mondta a programról Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb