Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai katonák tüzet nyitottak a tibeti lakosokból álló tömegre – Őszentsége a Dalai Láma

2008. augusztus 21./csütörtök/Párizs/Reuters/TibetPress

Őszentsége a Dalai Láma azzal vádolja a kínai katonaságot, hogy tüzet nyitottak a tüntetőkre Tibet keleti részén augusztus 18-án, és a csütörtökön megjelent interjúban elmondja azt is, hogy meg nem erősített értesülései szerint 140 ember halt meg a sortűzben.

A száműzetésben élő tibeti vallási vezető a Le Monde francia napilapnak azt nyilatkozta, hogy a hadsereg a kelet-tibeti tartományban, Khamban egy tüntetés során nyitott tüzet hétfőn. „Tudomásom szerint 140 tibeti halt meg, bár ez a számadat megerősítésre szorul” – idézik Őszentségét a Dalai Lámát.

„A márciusi megmozdulások óta megbízható szemtanúk elmondása szerint 400 embert öltek meg egyedül Lhásza körzetében … Ha Tibet egészét figyelembe vesszük, az áldozatok száma nyilvánvalóan magasabb ennél” – mondta.

Őszentsége a Dalai Láma hamarosan befejezi kéthetes franciaországi látogatását, melynek során már megvádolta Kínát azzal, hogy fokozza az elnyomást Tibetben. Hétfőn a Free Tibet Campaign elnevezésű civil szervezet számolt be arról, hogy Kína növeli az elnyomás mértékét a tibetiek lakta területeken a pekingi olimpia alatti tüntetések megakadályozása érdekében.

A Tibetben márciusban zajlott tüntetésekkel való kínai leszámolás széleskörű bírálatot váltott ki világszerte, és Peking azzal vádolta meg Őszentségét a Dalai Lámát és szövetségeseit, hogy ők szervezték a megmozdulásokat. Őszentsége ezt visszautasítja.

„Március óta tízezer embert tartóztattak le. Nem tudjuk, hogy hol tartják fogva őket” – mondta Őszentsége a Dalai Láma a Le Mondenak adott interjúban. Elmondta továbbá, hogy a kínai hatóságok meggyorsították a katonai laktanyák építését Tibetben, ami aggodalommal tölti el, mert ez arra utal, hogy hosszútávra tervezik Tibet elnyomását.

„A kínaiak katonai jelenléte Tibetben nem újkeletű, de az eszeveszett építkezés Amdo és Kham területén azt mutatja, hogy a hadsereg segítségével történő gyarmatosítás tartósnak ígérkezik” – mondta.

Őszentsége a Dalai Láma a múlt heti francia parlamenti képviselőkkel folytatott megbeszélésen elmondta, attól tart, hogy Kína közvetlenül az olimpia befejeződése után fel fogja gyorsítani egymillió han nemzetiségű kínai Tibetbe való betelepítését, hogy tovább csökkentse a tibeti lakosság számarányát.

Őszentsége franciaországi látogatása elsősorban vallási jellegű volt, de pénteken találkozik Nicolas Sarkozy elnök feleségével Carla Bruni-Sarkozyvel, és Bernard Kouchner külügyminiszterrel.

Sarkozy elhárította az Őszentségével a Dalai Lámával való találkozót, amivel széleskörű bírálatot váltott ki, mondván, pekingi nyomásra cselekedett így, mivel nagykövetén keresztül tudatták vele, hogy „komoly következményei” lennének, ha erre a találkozóra sor kerülne.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb