Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai katonák tibetiekre lőttek egy tibeti városban, ahol kijárási tilalom van érvényben

2008. augusztus 13./szerda/Free Tibet Campaign/TibetPress

A Free Tibet Campaign megbízható forrásból úgy értesült, hogy augusztus 9.-én két asszonyra rálőttek Ngawa városban (kínaiul: Aba) Tibet Kham régiójában (a kínai tartomány neve: Szecsuán), amint egy mobiltelefon üzletbe léptek be.

A hírforrás elmondása szerint a két asszony egy mobiltelefon üzletbe tért be Ngawa főutcáján, hogy telefonjaikat feltöltsék, amikor is rájuk lőttek augusztus 9-én, szombat délután fél ötkor. Este 7 órától kijárási tilalom van érvényben a városban, de ez az eset több órával a hatóságok által megadott időpont előtt történt. Hírforrásunk, aki az üzlet közelében lakik, lakásából hallotta a lövéseket.

Mintegy húsz perc elteltével kimerészkedett az utcára, hogy megtudja, mi történt. Az utcán összetalálkozott egy barátjával, akinek üzlete van a közelben, és tőle megtudta, hogy az egyik asszony, aki tibeti és Sonam Wangmonak hívják, az utcán fekszik, mert a lábán lőtték meg. A másik asszony, akinek a nemzetisége nem ismert, szintén az utcán fekszik a bolt mellett. Neki a kezét sebesítették meg a puskagolyók. Mire hírforrásunk a helyszínre ért a két asszonyt kórházba szállították. Nincs további információnk az állapotukról, valamint a jelenlegi tartózkodási helyükről.

Szemtanúk elmondása szerint a lövések egy közeli épületből jöttek, amelyben a nemrégiben a városba vezényelt kínai katonákat szállásolták el.

Augusztus kezdete óta Ngawa városba mintegy 10.000 kínai katona érkezett. A helyi hatóságok elrendelték, hogy este 7 óra után senki sem tartózkodhat az utcán. Továbbá ellenőrző pontokat állítottak fel a városba bevezető utak mentén, ahol fegyveres katonák ellenőrzik a forgalmat, és más települések lakóit nem engedik be a városba.

A Free Tibet Campaign úgy véli, hogy a fokozott katonai jelenlét oka az, hogy elejét vegyék a tibeti lakosság esetleges megmozdulásainak a pekingi olimpia alatt.

Ngawa volt az a város, ahol a kínai biztonsági erők véres leszámolást hajtottak végre márciusban azt követően, hogy a kínai uralom elleni tiltakozásképpen tüntetéshullám bontakozott ki egész Tibetben. Március 16-án a kínai biztonsági erők a békésen tüntető tibetiek közé lőttek. Szemtanúk beszámolója szerint legalább tizenhárom tibeti lakos halt meg.

A Free Tibet Campaign igazgatója, Stephanie Brigden azt nyilatkozta, hogy: „A feltehetően súlyos sérüléseket szenvedett két asszony tartózkodási helyét haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni. A kínai kormánynak késlekedés nélkül és nyíltan ki kell vizsgálnia ezt az atrocitást.”

„A márciusi eseményeket követően, amikor a kínai biztonsági erők éles lőszerrel a békés tüntetők közé lőttek Ngawa városban, a Free Tibet Campaign ismételten aggodalmának ad hangot a tekintetben, hogy a kínai kormány engedélyezi a fegyverhasználatot a civil lakossággal szemben.”

„Gordon Brownnak nyilvánosan el kell ítélnie ezt a lövöldözést, és fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy emberi jogi szempontból Tibetben rosszabbodik a helyzet, amikor találkozik Hu Jintao, kínai államelnökkel az olimpia idején, és magyarázatot kell kérnie a Ngawa megyén belüli fokozott katonai jelenlétre.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb