Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai erődemonstráció az olimpia

2008. augusztus 18. /hétfő/FigyelőNet/TibetPress

Egyre nyomasztóbb a Sydney óta a mostani olimpiára készülő kínai sportolók sikere. A győzelmeket Kína a nép eredményének könyveli el, amely immár elhiheti, hogy bármire képes. A világ vezetőinek ez nyomasztó lehet. Helyszíni tudósítás Pekingből.

A pekingiek – velünk ellentétben – manapság nem azt kérdezik: nyertünk-e érmet, hanem azt, hogy ma mennyi aranyérmet nyertünk. Elég csak egy fél napra elkerülni az éremtáblázatot, s máris 4-5 kínai arannyal szaporodik az amúgy is dicsőséges eredménysor. Talán a föld minden táján érzékelhető az itt Pekingben szinte nyomasztó kínai fölény. Az éremtáblázat első helye vitathatatlanul már az övék. S ha Phelps nem volna, akkor a korábbi első-második Egyesült Államok nagyobb mértékben is kikapna, miközben a korábban dobogós oroszok szinte sehol sincsenek.

A kínaiak ráadásul nemcsak a fizikai számokban erősödtek, hanem a technikai sportágakban is, mint a vívás vagy a tenisz, így majd minden eseményen komolyan számolni kell velük. Mindez nem csak a hazai pálya előnye. Korábban például el nem lehetett képzelni, hogy a női francia kardcsapat vereséget szenved a kínaiaktól, most mégis megtörtént.

A helyi lapok ennek megfelelően folyamatosan cikkeznek a kínaiak újabb sikereiről, kiemelve néhány újabban felfedezett sportágat. Az egyik lap például egy gazdagon illusztrált írással számolt be azon teniszezőnőről, aki az olimpiák történetében elsőként jutott be a legjobb négy közé kínai színekben. Persze a sikert itt is aranyban mérik, s a díjátadókon nem egy szomorú bronz- vagy ezüstérmes hazai sportolót lehetett látni, aki lecsúszott a dobogó legfelső fokáról. Csalódottak voltak, mivel itt csak az arany számít.

Sydney óta erre készülnek

Mi a recept? Egyszerű. Végy egy országot, amely szinte semmi pénzt sem sajnál. Vedd fel a világ legjobb edzőit, akik már több olimpiai bajnokot kineveltek, szerezz sok kvótát, motiváld a sportolókat, s tegyél mögéjük egy nagyobb szurkolótábort, akik szinte belehajszolják őket a győzelembe. Ez itt mind megvan, s az idő is nekik dolgozott. Peking ugyanis már Sydney óta tudatosan készül az olimpiára. Mostanra időzítettek. Ráadásul biztatásban sincs hiány.

Már az olimpia előtt lehetett hallani olyan híreket, hogy sok belépőjegyet lenyeltek a kínaiak, amit szétosztottak a nép között. Így történt-e, nem lehet tudni, viszont az biztos, hogy majd minden eseményen a kínai szurkolók dominálnak, s ha egy kínai sportoló lép a porondra, egyszerre szurkol mindenki.

1,6 milliárd öröme

A kínai propaganda – vagy ahogy a nyugati világban hívják PR – erre komolyan rátesz egy lapáttal. Az óriásplakátok többsége ki van bérelve az olimpia népszerűsítésére, ezért Pekingben a legtöbb helyről Jao Ming kosaras mosolyog ránk.

A metróban folyamatosan vetítenek egy rövid reklámot, amelyben a kínai sikereket a nép sikerének könyvelik el. „1,6 milliárd ember öröme, hangja és sikere” – hangzik szabadfordításban. A hozzá tartozó plakáton egy kínai sportoló látható a dobogó legfelső fokán, amint integet a körülötte megjelenő kínaiak tömegének. A hangsúly itt nem a sportolók sikerén van, hanem a nép sikerén. A kínaiak büszkék az olimpiájukra, sajátjuknak érzik. 1,6 milliárd ember munkája gyümölcsének.

Nemcsak olimpia

Mindez nemcsak az egyszerű sportrajongók számára lehet nyomasztó, hanem a világ vezetőinek is, akik hivatalos vagy nem hivatalos látogatáson majd mind Pekingben tartózkodnak. Ma Peking vitathatatlanul a világ fővárosa, s a politikusok az egyszerű turistákhoz hasonlóan is csak ámulhatnak, hogy a világ legnépesebb országa mi mindent vitt véghez mindössze pár év alatt. Kína bármire képes, s ezt tudják ők is. Ha ezt Kína is felismeri – márpedig érezhető, hogy az olimpia megrendezésével egy ilyen céljuk is volt – komolyabban kell számolni vele a nemzetközi politikában.

Ez az Egyesült Államok és Oroszország számára lehet meglehetősen kínos, akiket sportszinten alaposan leköröztek ezen az olimpián. Mivel korábban pont ők küzdöttek az első-második helyért. Tegnapi hír, hogy London után a brazilok is bejelentkeztek egy a pekingihez hasonló grandiózus pályázattal a 2016-os olimpia megrendezéséért. Azon ország, amely Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, így az olimpiai nyomásnak itt valószínűleg nincs vége. A többi front még homályos. Mindennél beszédesebb, hogy itt Pekingben sok önkéntes Kína és a Világ feliratú pólót visel, hangsúlyozva: Kína nem a Világ része. Kiemelkedik jelenleg.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb