Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai csata - Civilek bírálják a rendőrség fellépését, újra demonstrálnak

2009. június 19./bumm/Sita/TibetPress

Civil szervezetek bírálják a rendőrség csütörtöki fellépését, amiért a kínai rezsim ellen békésen tüntető szlovákiai aktivistákkal szemben erőszakot alkalmaztak. Ismét tüntetnek.

Hu Csin-tao kínai elnök csütörtökön kétnapos látogatásra érkezett Szlovákiába. Gašparovič tegnap a pozsonyi elnöki palota előtt fogadta kínai kollégáját, ahol számos szlovákiai civil aktivista és a Fálun Gong mozgalom hívei is demonstráltak a Kínában zajló jogsértések ellen. „Emberi jogokat Kínában!“- kiabálták.

A szlovák rendőrség feloszlatta a kínai rezsim elleni tüntetést, miközben nem akadályozta meg, hogy a kínai elnök hívei a szlovákiai aktivistákra támadjanak. A csetepatéba valószínűleg a népes kínai küldöttség néhány tagja is bekapcsolódott, akik kitépték a transzparenseket a rezsim ellen demonstráló altivisták kezéből. Az eseményekről bővebben itt olvashatnak (videókkal).

Gabriela Šuvadová civil aktivista szerint a szlovák rendőrség nem megfelelően lépett fel a jogsértések ellen tiltakozókkal szemben.

„Elítéljük, hogy egy szabad országban, mint Szlovákia, a rendőrség nem védi meg állampolgárait és megengedi, hogy az emberi jogok legnagyobb megsértőjeként számon tartott ország lakosai megakadályozzák őket véleményük kinyilvánításában“ - áll a Fálun Gong és az Amnesty International szlovákiai szervezetei, valamint az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet által jegyzett állásfoglalásban.

A civil szervezetek egyidejűleg felszólították a közjogi méltóságokat is, hogy ne engedélyezzék más országok fegyveres erőinek a Szlovákiában zajló eseményekbe történő beavatkozást. Követelik továbbá, hogy a szlovák rendőrség nyilvánosan kérjen bocsánatot az előállított szlovák állampolgároktól, valamint vizsgálja ki a Fálun Gong mozgalom tagjai elleni fizikai támadásokat.

A tüntetőket nem engedték a kormányhivatal elé

A civil szervezetek bejelentették, újabb tüntetést szerveznek a kormányhivatal elé, ahol pénteken Robert Fico kormányfő fogadja a kínai elnököt. A rendőrség azonban megakadályozta, hogy a kormányhivatal elé menjenek, így a Szabadság téren folyik a demonstráció a Kínában folyó jogsértések ellen.

Ján Packa országos rendőrfőkapitány közölte, a rendőrség a törvényekkel összhangban cselekedett csütörtökön. Hangsúlyozta, hogy mindkét táborból előállítottak személyeket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb