Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínai csapatokat gyanúsítanak két tibeti asszony meglövésével

2008. augusztus 12./kedd/Free Tibet Campagne/TibetPress

A Szabad Tibet Kampány megbízható forrásból értesült arról, hogy augusztus 9-én két tibeti nőt lőttek meg Ngaba (kínai: Aba) városában. A két nő Szönam Wangmo (22, Tszeni, Alsó-Ngaba) egy teaház pincérnője, valamint Zhang Yeying (28, Gyarong (kínai: Dzsiarong, Kardze Tibeti Autonóm Prefektus, Kham (kínai: Szecsuán). Délután fél öt körül egy mobiltelefonokat árusító boltba tartottak, amikor lövések dördültek el, és Szönamot a karján, Zhangot pedig a kezén találták el.

A Szabad Tibet Kampány hírforrása szemtanúkkal beszélt, akik négy vagy öt lövést hallottak, és azt állítják, hogy a lövéseket egy közeli épületből adták le, amelyről köztudott, hogy egy ideje kínai csapatoknak ad otthont. A két nő segítségére siető tibetiek jelentették, hogy röviddel a lövések után kínai katonák érkeztek a helyszínre. A katonák állítása szerint a lövéseket tévedésből adták le. A két nőt a megyei kórházba szállították. Jelenlegi állapotuk ismeretlen. Ngaba városában félelem uralkodik, és augusztus 1. óta este hét után kijárási tilalom van érvényben. A tilalom betartását a megötszörözött számú kínai csapatok ellenőrzik. Nem tudni, hogy ezek a személyek a Népi Felszabadító Hadsereghez vagy a Népi Fegyveres Rendőrséghez tartoznak. A jelentések szerint minden Ngabába vezető úton fegyveres katonák ellenőrzési pontokat állítottak fel. A más lakóhelyű tibetieket nem engedik be a városba.

A megtorlások azonban nem csupán ezt a várost érintik. Szemtanúk kínai csapatokat láttak gyakorlatozni azokon a területeken, amelyeket a közeli falvak nomádjai legelőnek használtak, de a katonák teljesen letarolták a földet. A megyei kormányzat minden vendégét meghívták a hadgyakorlat megtekintésére. A Szabad Tibet Kampány nem ismeri a Ngaba-környéki hatalmas csapatösszevonások okát, az azonban biztosnak látszik, hogy a katonák az Olimpia végéig ott állomásoznak. A cél valószínűleg az, hogy csírájában elfojthassanak minden tibeti tiltakozást az Olimpia során. A kínai biztonsági erők márciusban brutális megtorló akciókat hajtottak végre Ngaba városában, miután egész Tibetben tiltakozások törtek ki a kínai uralom ellen. Március 16-án a kínai biztonsági erők élestölténnyel nyitottak tüzet a békésen demonstráló tibetiekre, s a szemtanúk szerint legalább 13 embert megöltek. A lövöldözésről a nemzetközi média széles körben tudósított.
A Szabad Tibet Kampány igazgatója, Stephanie Brigden így nyilatkozott: „A kínai kormánynak azonnali és nyilvános vizsgálatot kell kezdenie a két tibeti nő lelövésével kapcsolatban”.

”Amikor Gordon Brown a hónap végén a kínai elnökkel találkozik az Olimpiai Játékokon, magyarázatot kell kérnie a Ngaba városa körüli katonai jelenlétre és a tilalmakra, és nyilvánosan el kell ítélnie az emberi jogok helyzetének rosszabbodását Tibetben.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb