Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínában tárgyal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

2010. augusztus 27./Origo.hu/TibetPress

A parlamenti Tibet-csoport alapító elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két héttel a Dalai Láma magyaroszági útja előtt Kínába utazik hivatalos látogatásra, hogy ott a magyar gazdaságról beszéljen. Orbán már a választások előtt jelezte, hogy fontos partnernek tekinti Kínát.

Hivatalos látogatásra Kínába utazik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke - közölte a miniszterelnök sajtóstábja. Semjén az augusztus 28. és szeptember 4. közötti látogatás során Pekingben tárgyalásokat folytat Hui Liang-ju kínai miniszterelnök-helyettessel. A magyar küldöttség részt vesz Csangcsunban a feltörekvő iparágak I. világ-csúcstalálkozóján is, ahol Semjén Zsolt felszólalásában magyar gazdasági kérdésekről beszél majd. A tájékoztatás szerint a konferencia során számos két-, illetve többoldalú megbeszélésre is lehetőség lesz.

Orbán Viktor tavaly ősz óta többször beszélt arról, hogy Magyarország fontos partnerének tekinti Kínát, a párt választási programjában is szerepelt, hogy kormányra kerülésük esetén Kína, Oroszország és India felé nyitnának, és logisztikai központként Magyarország lehetne a XXI. századi vasúti selyemút nyugati kapuja. A Kína-barát politika jele lehet az is, hogy Orbán Viktor nem fog találkozni a szeptemberben Magyarországra látogató Dalai Lámával, Kína ugyanis azt sem nézte jó szemmel, amikor az Egyesült Államok elnöke fogadta a száműzetésben élő buddhista vezetőt.

A Dalai Láma látogatásával kapcsolatban a különböző pártok képviselőiből a parlamentben megalakult Magyar-Tibeti Baráti Társaság fideszes elnöke, Ékes József is azt mondta az [origo]-nak, hogy Magyarországnak oda kell figyelni a kínai gazdasági növekedésre, és úgy kell politizálnia, hogy a nemzeti érdekei kerüljenek előtérbe. A parlamenti Tibet-csoportnak Semjén Zsolt is alapítója és első elnöke volt.

Kína 1959-ben szállta meg és csatolta területéhez Tibetet, a Dalai Láma azóta él száműzetésben. Kína mindig érzékenyen reagál az autonómiát követelő láma közszerepléseire, különös tekintettel az államfőkkel való találkozóira. A Láma évek óta azt hangoztatja: Tibet Kínától való teljes elszakadása a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen, ezért abban kell dűlőre jutni Kínával, hogy a tartomány minél szélesebb körű autonómiát kapjon és minél jobban meg tudja őrizni kulturális hagyományait. A Kína és a Dalai Láma között folyó tárgyalások 2008-ban megszakadtak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb