Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínában nem a Vatikán, hanem a komcsik engedélye szükséges a püspökszenteléshez

2010. november 20./MTI/TibetPress

A Vatikán ellenkezése dacára Kínában az állam által támogatott katolikus egyház szombaton felszentelt egy püspököt. Csaknem öt év óta ez volt az első püspökszentelés pápai engedély nélkül Kínában. A szertartást nagy rendőri jelenlét mellett tartották az északkeleti Hopej (Hebei) tartomány Csengtö (Chengde) városának katolikus templomában. Az új püspök, Kuo Csin-caj (Guo Jincai) a Kínai Katolikus Hazafia Szövetség titkárhelyettese, vagyis kormányszerepet tölt be, ami aggaszthatja a Vatikánt.

A rendőrség csak a szertartás befejeződése után engedte be az újságírókat a templomba. A püspökszentelés azzal fenyeget, hogy veszélyezteti a hivatalosan ateista ország amúgy is törékeny kapcsolatait a Szentszékkel. Hongkong bíborosa, a pápa egyik fő tanácsadója illegitimnek és szégyenletesnek nevezte az eseményt.

A kínai kommunista rendszer 1951-ben arra kényszerítette a helyi római katolikus egyházat, hogy szakítsa meg kapcsolatait a Vatikánnal, s a vallásgyakorlást azóta csak az államilag támogatott kínai hazafias egyház templomaiban engedik meg. Katolikus hívek milliói azonban továbbra is hűek maradtak Rómához, és földalatti egyházukban gyakorolják vallásukat. Liu Paj-nien (Liu Bainian), a Kínai Katolikus Hazafias Szövetség alelnöke azt mondta, a Vatikán tudatában van annak, hogy a városnak szüksége van püspökre.

A Szentszék csütörtökön nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki annak hallatán, hogy Rómához hű püspököket arra kényszerítettek, vegyenek részt a szombati püspökszentelésen. Federico Lombardi szentszéki szóvivő rámutatott, hogy ha az értesülések igazak, akkor a Szentszék a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos megsértésének tekinti a történteket. "Az ilyen szentelést jogellenesnek és a javuló kínai-szentszéki kapcsolatokra nézve ártalmasnak minősíti" - áll a közleményben, amely leszögezte, hogy a szentatya nem hagyta jóvá, hogy Joseph Kuo Csin-cajt a katolikus egyház püspökévé szenteljék. A Vatikánhoz közel álló AsiaNews hírügynökség pénteken azt jelentette, hogy három püspökre gyakoroltak nyomást a szertartáson való részvétel végett. Liu Paj-nien viszont azt mondta, hogy a részvétel önkéntes.

Az elmúlt években, XVI. Benedek pápa alatt javultak Kína és a Vatikán kapcsolatai. Az államilag engedélyezett katolikus egyház püspökszentelései miatti vitákat sikerült elkerülni azáltal, hogy a Vatikán a háttérben egyeztetett a kínai hatóságokkal, és ezáltal több szentelés Róma áldásával mehetett végbe.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb