Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínában arzénnal gyógyítják a leukémiát

2010. április 9. /Index/TibetPress

Kína tudósok modern eszközökkel vizsgálták a tradicionális kínai gyógyászat egyik módszerét, amely közel százszázalékos hatékonysággal képes segíteni a leukémiás betegeken.

Zhang Xiaowei, az állam által üzemeltetett sanghai Genetikai Kutatólaboratórium vezetője a kutatásról elmondta [1], sikeresen bizonyították, hogy az arzén képes azáltal segíteni a betegeken, hogy kiválasztja és elpusztítja azokat a fehérjéket, amelyek a rákos sejteket táplálják. "A kemoterápiától eltérően az arzénnak minimálisak a mellékhatásai. Nincsen hajhullás és nem károsítja a csontvelőt sem. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogyan használhatnánk fel a módszert más típusú rákok esetében" - nyilatkozta a kutató a Reuters-nek adott interjúban.

Az arzén leginkább méregként ismert, a középkorban ez volt az egyik legkedveltebb gyilkolószer, mivel a mérgezés tünetei nagyon hasonlóak a kolera tüneteihez, ami miatt nehezebben felismerhető. Kínában viszont nemcsak gyilkosságoknál, de körülbelül 2000 éve már a tradicionális gyógyászatban is használják az anyagot. Kínai kutatók egy csoportja 1992-ban jelentette be először, hogy arzén segítségével sikeresen kezeltek akut promyelocytás leukémiát (APL). Az országban ezt a típusú rákot meglepően magas, 90 százalék feletti hatékonysággal képesek kezelni illetve gyógyítani. A módszer sikeressége ellenére azt viszont mindeddig nem tudták a kutatók, hogyan is működik pontosan, az arzén milyen módon lép kapcsolatba a rákos szövetekkel.

A most publikált tanulmányban, mely a Science folyóiratban jelent meg, Zhang és csapata leírják, hogyan használták fel a legmodernebb kutatási eszközöket és hogyan jöttek rá, hogy az arzén olyan speciális fehérjéket céloz meg, amelyek másképpen életben tartanák a rákot. "Mindez megmutatja, a nyugati technológia hogyan segíthet a kínai gyógyászat titkainak megfejtésében" - mondta el Zhang. A csapatnak egyébként Chen Zhu kínai egészségügyi miniszter is tagja.

Az APL a szervezet normális vörösvérsejt- és trombocita-termelését befolyásolja negatívan, ezzel vérszegénységet és alacsony trombocitaszámot idézve elő, miközben csontvelő képtelenné válik arra, hogy egészséges vörös vértesteket állítson elő. Az 1970-es évekig nyugaton az APL halálozási rátája 100 százalékos volt, nem volt rá eredményes kezelés vagy gyógymód. "A klinikai eredmények jól alátámasztják az arzén hatékonyságát a leukémia elleni küzdelemben. Kínában a betegek több mint 90 százalékának legalább öt tünetmentes évet ad a kezelés" - mondta Zhang.

Egy szintén a Science magazinban megjelent kommentárban Scott Kogan, a Kaliforniai Egyetem Rákkutatási Központjának munkatársa azt írja, hogy a hagyományos terápiák kombinálása az arzénterápiával valóban javíthat a betegek esélyein nemcsak az APL, de más betegségek esetében is. A kutató szerint óriási hatása lehet az orvostudományra annak, ha egy ilyen ősi gyógymódot a modern tudomány eszközeivel sikerül igazolni és felhasználni a gyógyászatban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb