Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kínába érkeztek a Dalai Láma küldöttei a Tibetről folytatott titkos tárgyalások ötödik fordulójára

PTI - 2006. február 15.

Kína és a Dalai Láma küldöttei hamarosan megkezdik titkos tárgyalásaik új fordulóját a problematikus tibeti kérdésről. Megvitatásra kerül a Himalájánál elterülő távoli térség nagyobb mértékű autonómiája, illetve a száműzetésben élő buddhista vezető hazatérése szülőhazájába.

A száműzetésben működő tibeti kormány sajtóközleménye szerint Lodi Gyaltszen Gyari és Kelszang Gyaltszen, a Dalai Láma követei ma érkeztek Kínába a tibeti helyzetről szóló tárgyalások ötödik fordulójára. Az előző találkozók jellemzésére az "őszinte és komoly" jelzőket használták.

A küldöttek tegnap kapták meg végső útmutatásukat a tibeti vallási vezetőtől, annak bodgajai tartózkodása idején. "Őszentsége megelégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 2002-ben megkezdett tárgyalások jelenlegi szakasza az eddigi leghosszabb a pekingi vezetéssel folytatott párbeszédek közül." "A legutóbbi négy találkozó során a követek és kínai tárgyalópartnereik igen őszinte és komoly megbeszéléseket folytattak" - fűzi hozzá a közlemény.

A kínai külügyminisztérium elismerte, hogy a Dalai Láma követei az országban tartózkodnak, de látogatásuk jelentőségét kicsinyítendő azt közölte, hogy "magánlátogatásra" érkeztek abból a célból, hogy "jobban áttekinthessék" Pekingnek a problematikus tibeti helyzettel kapcsolatos politikáját. "A kínai kormány törődik az anyaországon kívül élő tibeti állampolgárok jövőjével. Az 1980-as évek óta 70.000 külföldön élő tibeti polgár tért vissza, hogy ellátogasson Kínába." - tette hozzá a szóvivő, Liu Jiancsao.

Liu a következő nyilatkozatot adta a PTI-nek: "Az elmúlt évek során Lodi Gyari és mások meglátogatták a kínai anyaországban élő rokonaikat és barátaikat, látogatásuk során pedig szülővárosukban győződhettek meg az anyaországban végbement fejlődésről és változásokról, valamint tiszta képet kaptak a kormány politikai törekvéseiről. Az illetékes kínai hatóságok nemrégiben ismét engedélyezték számukra, hogy magáncéllal látogatást tegyenek az anyaországban." - tette hozzá a szóvivő, jelezvén, hogy Peking még nem készült fel a Tibet jövőjéről folytatott titkos tárgyalások létének nyilvános elismerésére.

Elemzők szerint az Egyesült Front Munka Minisztérium magas rangú tisztviselői és a Dalai Láma küldöttei között zajló titkos tárgyalások előreláthatólag olyan kényes kérdésekkel foglalkoznak majd, mint a himalájai térség nagyobb mértékű autonómiája valamint a száműzetésben élő buddhista vezető hazatelepülése.

A Dalai Láma és Peking közötti közvetlen párbeszéd 1993-ban hirtelen megszakadt, és csak 2002-ben indult újra. A negyedik fordulót és a legelső tárgyalást a Dalai Láma követei és külföldön dolgozó kínai tisztviselők között Bernben, a svájci fővárosban tartották tavaly júliusban. A titkos megbeszélések egyelőre nem jártak kézzelfogható eredménnyel, leszámítva azt a tényt, hogy a Dalai Láma küldöttei lehetőséget kaptak rá, hogy találkozzanak Tibetben élő családtagjaikkal, és első kézből értesüljenek Kína gazdasági fejlődéséről. Az 1989-ben Nobel Békedíjjal kitüntetett vezetőt Kína gyakran állítja be "szeparatistaként", aki arra törekszik, hogy Tibetet "elszakítsa" az anyaországtól.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb