Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína visszavágott a Google-nek

2010 január 26. /Napi Gazdaság/TibetPress

A kínai kormány hevesen tagadja, hogy része lett volna a Google rendszere ellen az ázsiai országból indított hackertámadásban, amely miatt a világ legnépszerűbb keresőjét üzemeltető vállalat azzal fenyegetőzik, hogy kivonul az ázsiai országból.

Az ipari minisztérium szóvivője a hivatalos Új Kína hírügynökségnek nyilatkozva alaptalannak nevezte, hogy Peking keze benne lett volna a dologban, amit szakértők több tényező alapján feltételeznek, és amire utalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is az üggyel kapcsolatos múlt heti beszédében.

A világhálón folyó illegális tevékenységgel foglalkozó számítástechnikusok szerint a Google levelezőrendszere ellen január közepén indított támadás olyan professzionális volt, hogy abban valószínűleg részt vehettek a kínai hatóságok specialistái is. Ezt a gyanút erősíti, hogy a támadások célpontjai emberjogi aktivisták, újságírók, disszidensek postaládái voltak. A kínai hackerek egyébként is erős hazafias érzéseikről ismertek, ez indította például őket arra, hogy megtámadják a tokiói háborús emlékmű weboldalát, amelyet sok ázsiai országban a japán agresszió szimbólumának tartanak.

A kínai hivatalos álláspontot tükröző China Daily napilap kevésbé csomagolta véleményét, mint az ipari tárca szóvivője, az újságban megjelent cikk szerint az USA a világ egyetlen szuperhatalmaként internetstratégiájával politikáját, kereskedelmi gyakorlatát és kultúráját akarja exportálni, gazdasági érdekeit akarja ráerőszakolni más országokra. Emellett azzal vádolta Washingtont, hogy egyes kormányzati intézményei köztudottan illegálisan ellenőriznek személyes e-mail-postaládákat.

Clinton beszédében egyébként azt követelte Pekingtől, hogy vizsgálja ki a Google elleni támadást. Emellett felszólította a céget – illetve az összes többi amerikai vállalatot –, hogy ne támogassa a politikai cenzúrát. Ezzel arra célzott, hogy a keresőcég 2006-os kínai partra szállásakor elfogadta az ottani szabályokat, amelyek szerint bizonyos keresési találatokat ki kell szűrnie – például a tibeti függetlenségi küzdelmet firtató kérdésekre üres lapot kell válaszul adnia. A külügyminiszter szerint Kína a cenzúrával falat épít a 21. század fejlődési lehetőségei és saját társadalma közé.

Kínában él a világ legnagyobb internetező közössége 350 millió felhasználóval. Ez az óriási közönség mágnesként vonzza a hirdetőket, akik becslések szerint évente egymilliárd dollárt költenek keresési találatokhoz rendelt reklámokra. A Google a keresőpiac harmadát birtokolja, a Baidu nevű helyi cég részesedése 60 százalék.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb