Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína után az USA-val is lepacsiztunk

2011 június 30. /Hírextra.hu/TibetPress

Bővíteni kell az együttműködést Magyarország és az Egyesült Államok között, és ez nemcsak a gazdasági kapcsolatokat jelenti, hanem a demokrácia megerősítésére és az emberi jogok védelmére tett erőfeszítéseket is - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az amerikai tárcavezető, aki a Tom Lantos Intézet megnyitójára érkezett Budapestre, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélései utáni közös sajtótájékoztatón kifejtette: a magyar belpolitika egyes kérdései, így az alkotmányozás és a médiatörvény is szóba kerültek, és a kormányfő megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a demokratikus hagyományok mellett.
Hozzáfűzte: "befogadó" alkotmányozásra bátorították Magyarországot, és arra, hogy "fékeket és ellensúlyokat alkalmazzon" az új alaptörvényben.

Mint hangsúlyozta, az Egyesült Államok "nagy csodálattal figyeli" a magyar soros EU-elnökség munkáját. Egyúttal üdvözölte, hogy az elnökség előtérbe helyezte a romák jogainak érvényesítését. Ugyancsak kiemelte a korrupció elleni harcot és a gazdasági nyitottságot, megjegyezve: Magyarország lehetőséget nyit a külföldi befektetők előtt.

Az amerikai politikus szólt arról: Magyarország és az Egyesült Államok is elkötelezett az alapvető szabadságjogok védelme mellett, amit a Ronald Reagan-szobor szerdai felavatása és a Tom Lantos Intézet csütörtöki megnyitása is jól bizonyít. A két országot továbbá összekötik a gazdasági kapcsolatok, a NATO-tagság és a közös vállalások, mint például az afganisztáni misszió - tette hozzá - az utóbbival kapcsolatban "kiválónak" nevezve a magyar hozzájárulást.

Felidézve a magyar kormányfővel folytatott megbeszélést, Hillary Clinton azt mondta, Orbán Viktor kifejtette, hogy véleménye szerint Közép-Európa lehet az európai gazdaság motorja. Az Egyesült Államok megvizsgálja, hogyan támogathatja ezt a törekvést - mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Hillary Clinton közölte: országa világszerte támogatja a demokratikus átalakulás folyamatát, így most a közel-keleti és észak-afrikai országokét is.

Az amerikai külügyminiszter kérdésre válaszolva a kínai kormányfő európai látogatásával kapcsolatban üdvözölte, hogy Európa igyekszik kiaknázni a lehetőségeket az együttműködésre az ázsiai országgal.

Egy, a Muzulmán Testvériséggel való kapcsolattartásra vonatkozó kérdésre Hillary Clinton elmondta: az Obama-adminisztráció korlátozott kapcsolatokat tart a szervezettel. Az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy minden olyan féllel tárgyaljon, amely nem alkalmaz erőszakot - jelentette ki. Mint kiemelte, Washington a külpolitikájában is a demokratikus elvek, a kisebbségek és a nők jogainak tiszteletben tartása mellett száll

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb