Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína továbbra is szorgalmazza a tárgyalásokat Őszentsége a Dalai Lámával

2008. október 28./kedd/Peking/Dharamszala/MTI/AP/Reuters/TibetPress

A kínai kormány továbbra is kapcsolatban áll a Dalai Láma szűkebb körével a kétoldalú tárgyalások megszervezése érdekében, annak ellenére, hogy a vallási vezető jelezte: feladta a reményt, hogy egyezségre tud jutni a pekingi vezetéssel a megszállt Tibet jövőjéről - közölte kedden egy kínai illetékes.

A korábbi tervek szerint a kínai kormányzat képviselőinek még ebben a hónapban tárgyalásokat kellene folytatniuk a Dalai Láma küldötteivel. A tibeti buddhizmus vezetőjének egyik közeli munkatársa azonban vasárnap közölte: a Dalai Láma úgy látja, nincs remény arra, hogy önrendelkezést csikarjon ki a kínai kormányból Tibet számára. Őszentsége ezzel szemben novemberre a száműzetésben élő tibeti közösségek és politikai szervezetek részvételével készül találkozót tartani.

Egy kínai külügyi szóvivő szerint most a Dalai Láma és nem Kína feladata, hogy jóhiszeműséget tanúsítson a júliusban felújított kétoldalú tárgyalásokat követően. Kijelentette azonban, hogy léteznek más kommunikációs csatornák is, amelyeken keresztül folytathatók a konzultációk. "Reméljük, ezek a tárgyalások arra késztetik majd a Dalai Láma környezetét, hogy a helyzetet világosan átlássa, és igazi őszinteséget tanúsítva cselekedjék" - fűzte hozzá a pekingi külügyi illetékes.

A júliusi tárgyalásokon a kínai fél feltétele az volt, hogy a Dalai Láma ne támogassa a Tibet függetlenségének megteremtésére irányuló erőfeszítéseket. A területet Kína 1959-ben szállta meg, és Őszentsége akkor vonult indiai száműzetésbe.

A vallási vezető maga azt hangoztatja, hogy nem a tibeti függetlenséget tűzte ki célul, hanem csak széles körű autonómiát akar szülőföldjének. Peking azonban úgy látja, hogy a Dalai Láma autonómiafeltételeinek teljesítése felérne a tibeti függetlenség elismerésével.

A novemberre tervezett tibeti "száműzött-találkozóval" kapcsolatban Karma Csöphal, a száműzetésben működő tibeti parlament elnöke elmondta: a konzultációt ötnaposra tervezik, színhelye a Dalai Lámának otthont adó észak-indiai Dharamszalában lesz. A résztvevők azt vitatják meg, milyen módon küzdjenek a tibeti jogok kiharcolásáért Kínánál, miután a Pekinggel folytatott tárgyalások megfeneklettek. A novemberi találkozó az első ilyen jellegű esemény lesz azóta, hogy 1991-ben a száműzetésben működő tibeti kormány megalapítását rögzítő dokumentumban kinyilvánította: ez a testület képviseli a tibeti nép érdekeit.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb