Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína tizenöt tibetit tartóztatott le Gologban felforgató videó-CD-k terjesztése miatt/sajtó tájékoztató

2009. december 10./TCHRD/ITSN/TibetPress

A Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD, Az Emberi Jog és  Demokrácia Tibeti Központja) megbízható forrása szerint a kínai hatóságok tizenegy tibetit, nagyrészt szerzeteseket tartóztattak le, azzal vádolva őket, hogy videó CD-n adnak ki felforgató dalokat és ezeket terjesztik.

A tizenegy tibeti Quinghai Tartomány Golog (kínaiul Guolou) Tibeti Autonóm Körzet Matoe  (kínaiul: Maduo Xian) megyéjének  Tsakho és Khakho kolostorból való volt, december 4-én a megyei Közbiztonsági Hivatal (KBH) emberei tartóztatták le őket. A Tshako kolostor a tibeti buddhizmus tantrikus iskoláját követi.

Forrásaink szerint a videó CD-t öt szerzetes készítette, akik két különböző kolostorban élnek, Tsakho  járásban. Ngagsung apát (23), Nobay, Sherab Nyima (25 éves jógi), és két másik szerzetes a Khakhor kolostorból: Trulku Tsepak (28) és egy másik szerzetes, akinek neve nem ismert. A videó CD címe Chakdrum Marpo (Véres ómen) volt, és 2009. szeptember elsején adták ki. Főleg a száműzött Dalai Láma iránti nosztalgiát, és a tavalyi tömegdemonstrációban és azóta meghalt tibetiek, az ország bányászati kizsigerelése, a kínai uralom 1959 óta tartó rossz tapasztalatai és az azóta elkövetett brutális cselekményei miatti szomorúságot és tehetetlenséget énekli meg. A dalokat hat másik tibeti osztotta szét ingyen Matoe megyében, név szerint:

1)     Gaybo (41) a Tsakho kolostor volt apátja
2)     Gowang (23) a Tsakho kolostorhoz tartozó szerzetes
3)     Tashi Nyima (33)  a Tsakho kolostorban a kolostori szabályok betartását felülügyelő szerzetes
4)     Markyi (40) a Kharkhor kolostor apátja
5)     Khenpo (25)  Kharkhor kolostor szerzetese
6)     Garab Dorjee, aki Garkhoként is ismert (46) világi a Tshako járásból.

Forrásaink szerint „mind a tizenegy embert, aki a gyártásban és a szétosztásban részt vett, önkényesen letartóztatták a Matoe megyei KBH-sok, december negyedikén pénteken. Legfrissebb információink szerint, a hat embert aki a szétosztásban részt vett fejenként tízezer jüanra (aprox. 270.000 forint) büntették és ugyanilyen összegű óvadékért kiengedték őket. Azonban a cédéket készítők továbbra is őrizetben vannak.  Akiket kiengedtek, december tizedikéig kaptak haladékot, hogy összegyűjtsék a cédéket, amiket kiosztottak, különben újra letartóztatják őket. Mivel több különböző helyen, széles körben osztották szét őket, ezért a határidő betartása lehetetlen, az újbóli letartóztatás ezért elkerülhetetlen.” A THCR figyelni fogja a helyzetet, és közli, ha új információ válik elérhetővé.

A kínai hatóságok évek óta ítélnek el, börtönöznek be tibeti írókat, fotósokat, bloggereket, és újságírókat, akik nem is folytatnak nyílt tiltakozást sem, csak fel akarják mérni, és közölni akarják a tibetiek nézőpontját, olyan ügyekben, amik hatással vannak a tibetiek jogaira, kultúrájára, vallására, vagy törékeny természeti környezetére.  Múlt hónapban egy harminc éves énekest, Tashil Dhondupot tartóztatták le, miután kiadta a Kínzás nyom nélkül című albumát, amiért a hatóságok felforgató dalok írásával vádolják.

Hasonló ügyben 2009. november 12-én, zárt tárgyaláson egy tibeti író-fotográfus szerzetest ítélt 5 évi börtönre a Kanlhoi Középszintű Népbíróság Gannan „Tibeti Autonóm Körzetében” Gansú tartományban, „államtitok” nyilvánosságra hozásának büntette miatt.

A Kínai Népköztársaságnak reformokat kell végrehajtania a Munkacsoport Általános Évi Jelentése alapján, amit idén februárban adtak ki. A Jelentés több reformot várna Kínától, köztük az államtitok törvény átalakítását és az olyan definíciókon való változtatást, mint például,  az „ állam hatalmának megdöntésére irányuló izgatás”, „államtitok kiszivárogtatása”. Az ilyen ellentmondásos törvények uralma alatt, az állami erőszakszervezetek törvényt sérthetnek a jogvédők zaklatásával, letartóztatásával, bebörtönzésével, akik csak békésen gyakorolják alapvető emberi jogukat, amint  ezt a tizenegy tibeti letartóztatása is világosan mutatja.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb