Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína tett ígéretet meg nem is

2009. szeptember 23./Inforadio.hu/TibetPress

Kína számottevő intézkedéseket jelentett be arról, hogyan fogja csökkenteni a globális felmelegedést erősítő üvegházi gázok kibocsátását. A New York-i klímacsúcson azonban konkrét vállalás nem hangzott el a kínai elnök szájából, ezért elemzők vegyesen értékelik a hírt. Kína és az Egyesült Államok a világ két fő széndioxid kibocsátója.

Kína tíz éven belül Norvégia területének megfelelő erdőket telepít és energiafelhasználását 15 százalékban megújuló forrásokból fedezi majd - ezt jelentette be Hu Csin-tao elnök az egynapos New York-i klímacsúcson, amelynek az volt a feladata, hogy megegyezésre sarkallja a világ vezetőit a decemberi, koppenhágai konferencia előtt. A kommunista vezetésű ország növeli atomenergia-termelését, miközben fokozza az energiahatékonyságot és "jelentős mértékben" csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a gazdasági növekedéshez képest.

Mindez egyre élesebb kontrasztban áll a másik nagy kibocsátó, az Egyesült Államok magatartásával, ahol a szenátus tovább fékezi a klímatörvény elfogadását. A felfokozott várakozásokra rácáfolva azonban Hu elnök nem tett ígéretet arra, hogy Kína vállalná a kibocsátási határérték bevezetését. "A fejlődő gazdaságoktól nem szabad azt kérni, hogy fejlődésüket visszafogó vállalásokat tegyenek" - mondta. Ezt közölte egy másik fejlődő gazdaság, India is, bár hangoztatta, hogy a megoldást segíteni és nem akadályozni kívánja.

Mindez azt jelenti, hogy az amerikai Szenátusban megmakacsolhatják magukat azok, akik korábban is kínaiak és indiaiak ellenállásával magyarázták: miért nem engedték a kibocsátási kvóták bevezetését. Sok amerikai gyártó úgy tekint a kínai konkurensekre, mint akik kijátsszák majd a környezetvédelmi szabályokat és alájuk ígérnek, ha Amerika Kína nélkül vállal korlátozásokat.

A csúcson, amely Koppenhága előtt az utolsó nagy nemzetközi fórum - leszámítva a G20-ak eheti találkozóját - nem sok előrehaladás látszott. Ez pedig felveti, hogy Koppenhágában vagy felvizezett megállapodást kötnek, vagy meg sem állapodnak - és akkor 2012 után nem kötelezi majd a világ országait nemzetközi egyezmény az emisszió visszafogására.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár ezt a lehetőséget erkölcstelennek, gazdaságilag rövidlátónak és politikailag butának nevezte.

Közben tudósok arra figyelmeztetnek: már azért is komoly lépéseket kell tenni , hogy két Celsius foknál ne emelkedjen jobban a hőmérséklet a '80-as, '90-es évek átlagához képest. Két fok emelkedésnél az állat- és növényfajok harmadát fenyegetné kihalás, visszaesne a termés a melegebb vidékeken, 3 fokos emelkedésnél eltűnne a tengerparti lápok egyharmada, az emberek körében nőne a halálozások száma és több millió ember szenvedne vízhiánytól.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb