Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína szerint ,,komoly károk'' származnak abból, ha Obama találkozik a Dalai Lámával/China warns of 'serious damage' if Barack Obama meets Dalai Lama

2010. február 2./Telegraph.co.uk/TibetPress

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/7136366/China-warns-of-serious-damage-if-Barack-Obama-meets-Dalai-Lama.html
Kína szerint komoly károk származhatnak a kínai-amerikai politikai kapcsolatokra nézve Barack Obama tervezett találkozójából a Dalai Lámával e hónapban Washingtonban.
Barack Obama elnök egyszer már törölte a Dalai Lámával való találkozóját.

Három heti, növekvő feszültségben telt, vitás ügyek miatti üzenetváltás után, mint például internet cenzúrázása, a kereskedelem és az Obama-kormányzat azon döntése, hogy elad négy milliárd font értékben fegyvereket Tajvannak, -  a fenti üzenetet küldte Kína.

Noha a kínai vezetés szinte már rutinszerűen tiltakozik az ellen, hogy  bármely külföldi vezető találkozzon a száműzött tibeti spirituális vezetővel, elemzők szerint a legutóbbi elutasítás valódi haragot árul el Peking részéről.

 

Csu Vej-csün, aki az Egyesített Munkacsoport államtitkára az uralmon levő Kínai Kommunista Pártban, amely a vallásügyi politikát is vezeti, azt mondta, hogy bármely találkozás ,,komolyan aláásná'' az amerikai-kínai politikai kapcsolatok alapját.

 

,,Ha az amerikai elnök úgy dönt, hogy találkozik a Dalai Lámával, az lerombolja a két ország közti bizalmat és együttműködést. Ez bizony nem segít Amerikának kilábalni a gazdasági válságból'' - tette hozzá Csu.

 

A széles körben várt találkozó látható kötődése a gazdasághoz onnan ered, hogy Peking azt a szinte precedens nélküli lépést tette meg, hogy gazdasági megtorlásokkal fenyegeti azokat az amerikai cégeket, amelyek részt vettek a Tajvan számára történő fegyverek eladásában, például a Boeing-öt.

A Fehér Ház még nem döntött formálisan az e hónapban Washingtonban esedékes találkozóról a Dalai Lámával, noha a Fehér Ház dolgozói szerint Obama őszintén szeretne a Dalai Lámával találkozni valamikor.

 

Mike Hammer, a Fehér Ház szóvivője a múlt hónapban azt mondta ,,Az elnök világossá tette a kínai Kormány számára, hogy találkozni szeretne a Dalai Lámával, ez az őszinte szándéka.'' Jogvédő csoportok szerint Obama le akarta kenyerezni a kínai vezetést, amikor tavaly novemberi első kínai látogatása előtt nem találkozott a Dalai Lámával.

 

Kínai részről érthető, hogy el akarják kerülni ezt a találkozást az előtt, hogy Hu Csin-tao kínai elnök viszonozza a látogatást Washingtonban, körülbelül ez év áprilisában.

A Tibet-ügy mindig is rendkívül kényes terület volt a kínai kormány számára, de ez a 2008-as zavargások óta még inkább így van, ugyanis a Párt vezetésének megrendült a bizalma a himalájai terület ellenőrzésében.

Peking szerint a Nobel-békedíjas Dalai Láma ,,veszélyes szeparatista'' aki vissza akarja szerezni Tibet függetlenségét, ahonnan 1959-ben, az elbukott felkelés után elmenekült az indiai Dharamszalába, ahol megalakította az emigráns kormányt.

 

A Dalai Láma, akinek a világban való megjelenése feldühíti Pekinget, azt mondja, ,,valódi autonómiát'' szeretne a terület számára. Azonban az ő képviselői és a kínai vezetés közti tárgyalások legutóbbi fordulója múlt héten a kínai fél szerint ,,a felek éles véleményeltérésével'' ért véget.
Peter Foster/Peking
TST fordítás 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb