Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína szerint csak a szocializmus mentheti meg Tibetet

2010. március 8./Reuters/TibetPress

2010. február 28./Peking
Tibet új, Kína által kinevezett kormányzója vasárnap azt nyilatkozta, hogy csak a szocializmus mentheti meg az elzárt területet és biztosíthatja fejlődését, és kigúnyolta a Dalai Láma ingadozását az utódlása kérdésében.

Kína azzal védi vaskézzel vezetett uralmát Tibetben, hogy nemcsak felszabadított egymillió jobbágyot, hanem dollármilliókat fordított a himalájai régió fejlesztésére.

Padma Choling, Tibet tibeti etnikumú kormányzója Tibet problémáiért a száműzetésben lévő spirituális vezetőt, a Nobel Békedíjas Dalai Lámát hibáztatta, akit Peking szeparatistának és a Kína-ellenes erőszak felbujtójának bélyegez.

,,Tibet instabilitásának legfőbb forrása a Dalai Láma, és ő az, aki hátráltatja Tibet gazdasági fejlődését és társadalmi-gazdasági haladását.'' nyilatkozta Padma Choling a riportereknek a parlament éves ülése alkalmából.

,,De kijelenthetem, hogy egy cseppet sem vagyunk megijedve: ugyanis Tibetben már mindenki világosan látja, hogy csak a Kínai Kommunista Párt és a szocializmus mentheti meg Tibetet, és csak így fejlődhet Tibet.'' mondta hibátlan kínai nyelven.

A 2008 márciusi, buddhista szerzetesek által vezetett kínai uralom elleni tiltakozások heves erőszakhullám okává vált, miután a tiltakozók üzleteket és lakásokat romboltak le, különösen han kínai tulajdonban állókat, akikben sok tibeti betolakodókat lát, akik fenyegtést jelentenek kultúrájukra nézve.

A 2008-as zavargások során, amelyek aztán kiterjedtek Tibet más részeire is, 19 ember halt meg. Külföldi Tibetet támogató csoportok szerint több, mint 200 ember halt meg az azt követő megtorlás során.

A Dalai Láma, aki 1959-ben, egy elbukott felkelés után menekült Indiába, tagadja Kína vádjait és azt állítja, hogy ő csupán valódi autonómiát akar Tibet számára. A Kínai Kommunista Párt és a Dalai Láma  képviselői közti számos tárgyalási forduló eddig eredménytelennek bizonyult.

Bizonytalanság övezi azt is, mi történik akkor, ha a Dalai Láma eltávozik. A Dalai Láma többféle változatot vázolt fel, többek között azt is, hogy reinkarnációja és utódja nem Kína ellenőrzése alatt álló területen születik újra. Sok Tibetet támogató csoport attól fél, hogy Peking kinevezi a saját Dalai Lámáját, ahogy 1995-ben tette ezt a Panchen Lámával, a tibeti buddhizmus második legnagyobb alakjával. A Dalai Láma felismerte a Panchen Lámát, egy hatéves kisfiút, akit aztán a kínai hatóságok gyorsan elfogtak és eltüntettek. Emberi jogi csoportok hangsúlyozzák, hogy ez a gyermek a világ legfiatalabb politikai foglya.

Padma Choling szerint a fiú a Dalai Láma egyoldalú választásának áldozata, miszerint 1995-ben felismerte őt mint a 11.Pancsen Lámát, és most visszavonultan él Tibetben, távol a nyilvánosságtól.

A kormányzó gúnyt űzött a Dalai Láma határozatlanságából is azt illetően, hogy történik majd az utódlása: ,,Az egyik percben azt mondja, hogy reinkarnálódik, a másikban azt, hogy nem. Az egyik percben azt mondja, hogy ez Kínán belül fog bekövetkezni, a másikban pedig azt, hogy külföldön. Nem lehet tudni, most éppen melyik érvényes.''

,,De a Dalai Láma még él, ezért csak akkor beszéljünk a reinkarnációjáról, ha meghal'' - teszi hozzá a kormányzó.
Ben  Blanchard

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb