Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Kína szerint a Dalai Láma nem alkalmas rá, hogy Tibetet képviselje

2008. július 15./TSG-Kanada/TibetPress

Peking: „Kína hajlandó a Dalai Lámával saját jövőjéről tárgyalni, de Tibet jövőjéről nem” - jelentette ki egy kínai illetékes.

„A központi kormány soha nem fog a Dalai Lámával Tibet jövőjéről tárgyalni” - mondta Dong Junhu, az államtanács információs hivatalának vezetője. „A Dalai Lámával csakis a saját és támogatói jövőjéről vagyunk hajlandók tárgyalni.” Elmagyarázta, hogy Kína azért helyezkedett erre az álláspontra, mert a Dalai Láma azt állítja, hogy ő a tibeti nép képviselője. Dong szerint a Dalai Láma nem alkalmas arra, hogy Tibetet képviselje. Ha valaha is alkalmas volt erre, az 1959 előtt volt.

A Dalai Láma csalódott a tárgyalások kimenetelét illetően

A Dalai Láma számos követőjével együtt elmenekült Tibetből és Indiában kért menedéket, amikor 1959-ben a kínai csapatok bevonultak Lhászába. Azóta is az indiai Dharamszalából vezeti a menekült tibeti kormányt. A kínai hivatalnok értelmezése szerint a tibeti nép elvetette a „teokrácia rendszerét”, és megalapította a tibeti népköztársaságot 1959-ben. Dong szerint a Dalai Láma minden jogát elveszítette arra, hogy Tibet jövőjéről tárgyaljon.

A Dalai Láma képviselői és a kínai kormány közötti tárgyalások július 1-2 között zajolttak Pekingben. Ez volt a két fél között az első tárgyalás, mióta március 14-én Lhászában az emberek fellázadtak, s amely események során 18 ember halt meg, és százak megsérültek. A kínai reakció a Dalai Láma Tibetbe való visszatérésének lehetőségére nyilvánvalóvá vált az államtanács információs hivatala igazgatójának megjegyzéseiből. A múlt héten egy illetékes kínai hivatalnok kijelentette, hogy ha a Dalai Láma eleget tesz bizonyos pekingi feltételeknek (az erőszak elutasítása, a menekültkormány felszámolása és a Tibeti Ifjúsági Kongresszus „erőszakos cselekményeinek” elítélése), akkor Kína fontolóra veszi a Dalai Láma kérését, hogy visszatérhessen Tibetbe.

Dong azonban a néhai kínai elnököt, Teng Hsziao Pinget idézte: „amennyiben a Dalai Láma kínai állampolgárként hajlandó Kína fejlődéséért munkálkodni, elképzelhető a visszatérése.”

„Kínai állampolgárként kell visszatérnie. Szó sem lehet semmiféle függetlenségről, vagy részleges és álcázott függetlenségről” - tette hozzá Dong.

Dong a kínai kormány és a Dalai Láma képviselői közötti jelenlegi tárgyalásokkal kapcsolatban Dong kijelentette: „Elsődleges feladatunk az, hogy a kölcsönös megértést erősítsük, különösen a március 14-i eseményekkel kapcsolatban.” Dong szerint Kína arra kérte a Dalai Lámát, hogy semmilyen formában ne támogassa az augusztusi Pekingi Olimpia bojkottját, s ehhez hasonlóan határolódjon el a Kína-ellenes erőszakos cselekményektől és tiltakozásoktól is. Dong véleménye szerint a Dalai Láma és követői álltak a márciusi tiltakozások mögött, mivel erőszakos tetteikkel fel akarták hívni a világ figyelmét Tibetre, miközben Kína az Olimpiát szervezi. Dong úgy vélte, hogy a Dalai Láma képviselőjének „politikai szemlélete” a tárgyalások során „szöges ellentétben állt” a kínai kormány szemléletével.

„Tagadják, hogy Tibet Kína elidegeníthetetlen része, és autonómiát követelnek a 'Nagyobb Tibet' számára. Ez azt jelentené, hogy a Dalai Láma irányítaná a tibetiek által lakott területeket, ami az országnak majdnem egy-negyedét teszi ki, és a Han kínai lakosságot kitelepítenék ezekről a területekről” - tette hozzá Dong. Ezzel világossá tette, hogy a tibeti tárgyalópartnerek szemlélete elfogadhatatlan a kínai fél számára. Azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye Indiának a Dalai Lámával és a közelmúltban egyes indiai városokban lezajlott Kína-ellenes, Tibet-párti tüntetésekkel kapcsolatban, Dong azt felelte, hogy Peking nagyra értékeli, hogy Új-Delhi megakadályozta a Kína-ellenes megmozdulásokat.

„Reméljük, hogy India kitart álláspontja mellett, és továbbra is megakadályozza, hogy a Dalai Láma követői India területét arra használják, hogy ott Kína-ellenes tevékenységeket folytassanak. Ez nagyon fontos politikai alapot szolgáltat a Kína és India közötti baráti viszonyra.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb